WEGAŃSKI "MIODOWNIK"
WEGAŃSKI "MIODOWNIK"

WEGAŃSKI "MIODOWNIK" 😍 bez glutenu, białego cukru, laktozy ❤️ ⠀

Składniki: ⠀
Kruche blaty (4 blaty po 17cmx17cm): ⠀
-100 g mąki owsianej ⠀
-100 g skrobi ziemniaczanej ⠀
-100 g mąki gryczanej ⠀
-50 g mąki kukurydzianej ⠀
-100 g syropu ryżowego ⠀
-40 g oleju kokosowego ⠀
-40 g oleju rzepakowego ⠀
-50 g śmietanki roślinnej ⠀
-1/2 łyżeczki sody ⠀
Krem budyniowo-karmelowy ⠀
-600 ml mleka kokosowego (ok 85% kokosa) ⠀
-ok 200 ml mleka kokosowego (na koniec do kremu oraz do nasączania blatów) ⠀
-2x40 g budyń z wanilią ⠀
-80 g erytrytolu ⠀
-200 g BIO surowy CARAWMEL
Dodatkowo ⠀
-ok 100g orzechów ziemnych do ozdoby ⠀

KRUCHE BLATY ⠀
1. W małym garnuszku na małym ogniu podgrzać olej, syrop i 2 łyżki wody, ciągle mieszając (nie doprowadzać do wrzenia, tylko podgrzać). ⠀
2. W misce wymieszać mąkę owsianą, kukurydzaną, gryczaną, ziemniaczaną oraz sodę. ⠀
3. Do suchych składników dodać zawartość garnuszka. Nieco przemieszać i dodać rozmieszane śmietankę roślinną. Całość dokładnie zagnieść. 
4. Ciasto powinno być dość plastyczne i dać się rozwałkować między dwoma kawałkami papieru do pieczenia. Wycinać kwadraty o wymiarach (my użyłyśmy takiej deseczki jako szablon). Miejsca gdzie będzie trzeba dolepić ciasto aby uzupełnić braki w kształcie, starannie połączyć, ponieważ w tych miejscach może ciasto popękać podczas pieczenia. ⠀
5. Blaty piec osobno po kolei w 160’C ok 10 minut. Blat ma być przyrumieniony, może być miękki ale po wystudzeniu stwardnieje. ⠀

KREM BUDYNIOWO-KARMELOWY ⠀
1. Erytrytol i 400ml mleka kokosowego zagotować w garnku.
2. 200ml mleka i budynie wymieszać.
3. Do gotującego się mleka dodać mieszankę z budyniem i mieszać energicznie do powstania gęstego budyniu.
4. Budyń wlać do miski i po odparowaniu przykryć folią (folia ma się stykać z powierzchnią budyniu) a następnie włożyć do lodówki aby się nieco schłodził.
5. Do ostudzonego budyniu dodać surowy krem karmelowy My Raw Joy, miksować całość mikserem od niskich do wysokich obrotów. Do kremu dodawać po kilka łyżek mleka do momentu aż krem osiągnie jednolitą konsystencję.

SKŁADANIE CIASTA
1. Wystudzone blaty delikatnie ponakłuwać ostrym widelcem.
2. ok 100 ml mleka kokosowego rozrobić z kilkoma łyżkami przegotowanej wody.
3. Pierwszy blat polać kilkoma łyżkami rozrobionego mleka, poczekać aż wsiąknie.
4. Następnie nałożyć (znów 😛) kilka łyżek kremu. Krem rozsmarować i nałożyć drugi blat itd.
5. Całość zawinąć w duży worek i wstawić do lodówki na minimum 3 dni aby blaty miały szansę zmięknąć. Kilka łyżek pozostałego kremu zamknąć szczelnie w pudełku.
6. Po kilku dniach wyciągnąć ciasto, resztą kremu posmarować górę oraz boki a mielonymi orzechami całość posypać.

Po ciekawe inspiracje kulinarne oraz mnóstwo ciekawostek ze świata dietetyki i sportu zapraszamy na nasz Instagram oraz Facebook!

WYBIERZ Producenta

Bezpieczne połączenie
protokołem SSL

Bezpieczne i szybkie
płatności online

Błyskawiczna wysyłka
Twoich zakupów

Copyright 2020 © SilaRoslin.pl
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl