CZEKOLADA NA POPRAWĘ PAMIĘCI I KONCENTRACJI?
CZEKOLADA NA POPRAWĘ PAMIĘCI I KONCENTRACJI?

Wiecie, że CZEKOLADA, oprócz cudownego smaku, chwili przyjemności i przypływu endorfin może pozytywnie wpłynąć na naszą koncentrację, pamięć i zdolność uczenia się? Tak, to prawda! A to wszystko dzięki flawonolom - substancji obecnych w kakao. ⠀

JAK CZEKOLADA WPŁYWA NA POPRAWĘ PAMIĘCI I KONCENTRACJI? ⠀
✔️flawonole zawarte w kakao wpływają na poprawę funkcji poznawczych ⠀
✔️regularne spożycie opóźnia pogarszanie się tych funkcji wraz z wiekiem ⠀
✔️gorzka czekolada zawiera więcej kakao (więcej flawonoli) niż mleczna ⠀
✔️wysokie poziomy flawonoli znajdują się również w herbacie, czerwonym winie, winogronach i jabłkach



CIEKAWOSTKA
Czekoladę dobrze jest jeść do posiłku (np do owsianki, koktajlu, placuszków) lub po posiłku jako deser, ale nie do kawy! Gorzki napar powoduje, że słabiej odczuwamy słodycz, inaczej mówiąc resetują się nasze kubki smakowe i przez to jemy więcej.
Posiłek bogaty w błonnik, białko, zdrowe tłuszcze spowalnia wyrzut glukozy i insuliny, co pozytywnie wpływa na nasze zdrowie i samopoczucie.

 



📸 katarzyna_lozynska dietetyk i team Siły Roślin ⠀

Po ciekawe inspiracje kulinarne oraz mnóstwo ciekawostek ze świata dietetyki i sportu zapraszamy na nasz Instagram oraz Facebook!

WYBIERZ Producenta

Bezpieczne połączenie
protokołem SSL

Bezpieczne i szybkie
płatności online

Błyskawiczna wysyłka
Twoich zakupów

Copyright 2021 © SilaRoslin.pl
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl