BIAŁKO W DIECIE SPORTOWCA
BIAŁKO W DIECIE SPORTOWCA

Wysiłek fizyczny powoduje nasilenie procesu syntezy białek. Bezpośrednio w czasie wysiłku wzmożony jest katabolizm białka, a co za tym idzie zwiększa się jego zużycie. ⠀

Odpowiednie spożycie białka w przypadku osób aktywnych fizycznie zapewnia prawidłowy przebieg procesów związanych z budową masy mięśniowej i tkanki łącznej, a także czynnością hormonów peptydowych, białek enzymatycznych, odpornościowych, transportujących oraz zapewnienie homeostazy (utrzymanie równowagi wodno-elektrolitowej oraz kwasowo-zasadowej organizmu). ⠀

Trening zwiększa syntezę białek enzymatycznych i stymuluje utlenianie aminokwasów, głównie o łańcuchach rozgałęzionych (BCAA). Zwiększenie intensywności lub/i czasu jego trwania zwiększa tempo utleniania aminokwasów, a zwłaszcza po wyczerpaniu rezerw glikogenu. ⠀

Białko spożywane w odpowiednich ilościach jest niezbędne do prawidłowej regeneracji. Wzmożona aktywność fizyczna powoduje uszkodzenia struktur białkowych – zarówno mechanicznych, jak i chemicznych, wywołanych przez wolne rodniki oraz wyczerpywanie się substratów energetycznych. Białko ma wpływ na potencjał antyoksydacyjny organizmu, który jest istotny ze względu na zjawisko nasilonego stresu oksydacyjnego w sporcie. ⠀

Z powyższych względów, koniecznym jest dbanie o wystarczającą podaż białka w ciągu dnia w diecie osoby aktywnej fizycznie. Pomocne może okazać się włączenie ODŻYWEK BIAŁKOWYCH, dzięki którym dostarczenie białka nie będzie problematyczne, a uchroni nasze mięśnie przed katabolizmem i przyczyni się do ich pełnej regeneracji i wzrostu - tak jak u Pana ze zdjęcia!


📸 lenarpiotr

Po ciekawe inspiracje kulinarne oraz mnóstwo ciekawostek ze świata dietetyki i sportu zapraszamy na nasz Instagram oraz Facebook!⠀⠀

WYBIERZ Producenta

Bezpieczne połączenie
protokołem SSL

Bezpieczne i szybkie
płatności online

Błyskawiczna wysyłka
Twoich zakupów

Copyright 2021 © SilaRoslin.pl
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl