WAPŃ W DIECIE ROŚLINNEJ
WAPŃ W DIECIE ROŚLINNEJ

Codziennie powinniśmy dostarczać 1000 mg wapnia. Badania pokazują, że mało kto pokrywa to zapotrzebowanie, nie tylko wśród wegan, ale i wśród osób na diecie tradycyjnej. ⠀

W roślinach znajdziemy dużo wapnia, jednak problemem może być jego przyswajalność. Produkty takie jak mak, sezam, suszone figi, migdały (często wymieniane jako dobre źródło wapnia), faktycznie zawierają spore ilości tego pierwiastka, jednak biodostepność Ca z tych produktów dość niska (~15-20%), co sprawia, że są dość mało efektywne w uzupełnianiu jego puli w skali codziennej racji pokarmowej.

Dobrymi roślinnymi źródłami wapnia są: ⠀
- tofu, napoje roślinne i inne zamienniki nabiału wzbogacane w wapń (fortyfikowane) - ich biodostępność sięga ~30%, czyli mniej więcej tyle, co z nabiału. Produkty te są łatwo dostępne, występują w wielu wersjach smakowych i pod względem smaku często przewyższają produkty pochodzenia krowiego, ⠀
- brokuły, brukselka, jarmuż, kapusta włoska, fasolka szparagowa i woda mineralna wysokozmineralizowana - ich przyswajalność jest najwyższa i sięga ~40-50%. ⠀

! do prawidłowej gospodarki Ca niezbędny jest właściwy poziom witaminy D, dlatego należy zadbać o codzienną suplementację wegańską D3 W KROPLACH, KAPSUŁKACH lub W LIPOSOMACH! ⠀
! zbyt duża ilość fosforu w diecie zaburza gospodarkę Ca - należy unikać nadmiaru żywności wysoko-przetworzonej i produktów zawierających fosforany (np. coca cola). ⠀



📸 naturlabs_supplements

Po ciekawe inspiracje kulinarne oraz mnóstwo ciekawostek ze świata dietetyki i sportu zapraszamy na nasz Instagram oraz Facebook!

WYBIERZ Producenta

Bezpieczne połączenie
protokołem SSL

Bezpieczne i szybkie
płatności online

Błyskawiczna wysyłka
Twoich zakupów

Copyright 2021 © SilaRoslin.pl
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl