AWERSJE POKARMOWE
AWERSJE POKARMOWE

Czy warto przekonywać się do nielubianych smaków i produktów? ⠀

Większość "nielubień" najczęściej wynika z bezzasadnych uprzedzeń lub z negatywnych skojarzeń (najczęściej z dzieciństwa, filmów, bajek, otoczenia). ⠀

Badania pokazują, że u osób, które regularnie próbują nielubianych pokarmów, awersja w końcu mija. Wystarczy 5 razy skosztować znienawidzonego produktu, by zmienić zdanie na jego temat!

Dobrym sposobem na przemycenie danego produktu do jadłospisu jest skomponowanie posiłku tak, aby znalazł się w nim produkt, za którym nie przepadamy oraz jakiś ulubiony składnik. Zamaskowanie nielubianego smaku sprawi, że po kilku razach nasz mózg stworzy pozytywne skojarzenia z każdym ze smaków. ⠀

Co więcej, estetyczna wartość dania może wpłynąć na zmianę postrzegania składników, których nie lubimy. Postaraj się ładnie podawać swoje dania lub też formować z nich przeróżne kształty czy postacie - idealny przykład na zdjęciu! ⠀


Przepis: fit_candypandas
Zdjęcie: healthyizzi

 

Po ciekawe inspiracje kulinarne oraz mnóstwo ciekawostek ze świata dietetyki i sportu zapraszamy na nasz Instagram oraz Facebook!

WYBIERZ Producenta

Bezpieczne połączenie
protokołem SSL

Bezpieczne i szybkie
płatności online

Błyskawiczna wysyłka
Twoich zakupów

Copyright 2021 © SilaRoslin.pl
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl