CO WPŁYWA NA SMAK POTRAW?
CO WPŁYWA NA SMAK POTRAW?

Dietetyczne dania zwykle kojarzą się z mdłym i mało wyrazistym smakiem, co odstrasza wiele osób od zmiany swoich nawyków żywieniowych na zdrowsze. Nic w tym dziwnego! ⠀



Jednak nie powinno się na stracie twierdzić, że zdrowe jedzenie nie ma smaku → poprzez odpowiedni dobór i połączenie składników można sprawić, że nawet z pozoru najbardziej jałowa sałata będzie pełna intensywnych doznań smakowych!



CO WPŁYWA NA SMAK POTRAW? ⠀

TŁUSZCZ → nośnik smaku, zapachu, aromatu → dressing na bazie oliwy, śmietanka z nerkowców, serek ze słonecznika, KREM ORZECHOWY czy aromatyzowany olej to konieczny dodatek do każdego dania! ⠀

5 SMAKÓW → łączenie smaku słodkiego, słonego, gorzkiego, kwaśnego i umami ⠀

TEMPERATURA → odpowiednia temperatura podania/łączenie ciepłego z zimnym (ciepła zupa z zimnym jogurtem, gorąca potrawa ze świeżą sałatką) ⠀
AROMAT → podkreślający dobór przypraw, ziół ⠀

KONSYSTENCJA → ciekawa tekstura (niejednorodna np. zupa krem z chrupiącymi pestkami, omlet z kawałkami owoców, jogurt z granolą) ⠀

 


Przygotowując posiłek warto wziąć pod uwagę wszystkie powyższe. Dzięki temu nawet najzdrowsza (z pozoru niesmaczna) potrawa będzie smakować jak wykwintne danie!



📸 katarzyna_lozynska, dietetyk i team silaroslinpl

Po ciekawe inspiracje kulinarne oraz mnóstwo ciekawostek ze świata dietetyki i sportu zapraszamy na nasz Instagram oraz Facebook!

WYBIERZ Producenta

Bezpieczne połączenie
protokołem SSL

Bezpieczne i szybkie
płatności online

Błyskawiczna wysyłka
Twoich zakupów

Copyright 2021 © SilaRoslin.pl
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl