SOJA W DIECIE
SOJA W DIECIE

SOJA W DIECIE - ZDROWE CZY NIE?

 

Naukowcy z UG w swoich badaniach wykazali, że genisteina, czyli flawonoid występujący m.in. w soi, ma ogromny potencjał w leczeniu choroby Alzheimera. Obecna w soi genisteina usuwa z mózgu szkodliwe dla neuronów białka, które wywołują chorobę Alzheimra i inne schorzenia neurodegeneracyjne.

 

Niektóre nasiona roślin strączkowych zawierają substancje antyodżywcze. Na przykład inhibitory trypsyny sojowej budzą niepokój, ponieważ mogą zmniejszać wykorzystanie białka. Jednak powszechnie stosowane metody przetwarzania, takie jak odpowiednie moczenie i gotowanie, dezaktywują je. Dlatego nie ma powodów do obaw przed spożyciem strączków, w tym niskoprzetowrzonych produktów sojowych!

 

Dzisiejsza dawka soi to:

- 200 g jogurtu sojowego

- 25 g CZEKOLADOWEGO BIAŁKA SUNWARRIOR

- maliny lub dowolne inne owoce (owoce jagodowe świetnie przełamują słodycz czekoladowego jogurtu)

- dodatki (łyżeczka pestek dyni, słonecznika, biała morwa)

 


📸 zuza.mindfuldiet dietetyk Zuzanna Woźniak

Po ciekawe inspiracje kulinarne oraz mnóstwo ciekawostek ze świata dietetyki i sportu zapraszamy na nasz Instagram oraz Facebook!

WYBIERZ Producenta

Bezpieczne połączenie
protokołem SSL

Bezpieczne i szybkie
płatności online

Błyskawiczna wysyłka
Twoich zakupów

Copyright 2021 © SilaRoslin.pl
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl