TOFURNIK NA SPODZIE Z BIAŁKIEM ROŚLINNYM
TOFURNIK NA SPODZIE Z BIAŁKIEM ROŚLINNYM

TOFURNIK NA SPODZIE Z BIAŁKIEM ROŚLINNYM
- bezglutenowy, wegański, bez białego cukru i surowy!

SKŁADNIKI

Proteinowy spód (śr: 18 cm)
- 2 duże, dojrzałe banany
- 50 g gorzkiego kakao
90 g wegańskiego białka Premium (czekolada-wanilia)
- 80 g mąki migdałowej
- gorąca woda lub napój roślinny

Kokosowe nadzienie
- 100 g wiórków kokosowych niesiarkowanych
- 20 g oleju kokosowego nierafinowanego
- ksylitol (wedle uznania)
- gorąca woda

Kokosowy tofurnik
- 180 g tofu naturalnego (kostka)
- śmietanka kokosowa (zrobiona z 400 ml mleka kokosowego)
- sok z połówki cytryny
- ksylitol (wedle uznania)
- łyżeczka agaru
- resztki nadzienia kokosowego, jeśli nie zmieściło się do spodu

WYKONANIE

Proteinowy spód 
Banany zblendować na gładką masę, dodać suche składniki i wymieszać. Masa będzie nieco za sucha, więc należy dodawać trochę gorącej wody do uzyskania zbitego i plastycznego ciasta.

Kokosowe nadzienie 
Wiórki kokosowe zmiksować w rozdrabniaczu wraz z olejem kokosowym - co jakiś czas dodając trochę gorącej wody do uzyskania masy, z której można lepić np. kulki (nie ma być gładka, wiórki powinny być wyczuwalne). Do takiej ciepłej masy dodać ksylitol i po jego rozpuszczeniu można zdecydować, czy taki poziom słodkości nam odpowiada.

Odmierzyć 130 g kakaowego spodu (z tego ulepić małe kulki na praliny do ozdoby). Ok połową pozostałego ciasta wylepić spód o równej grubości i boki tortownicy (na wysokość ok 1,5-2cm). Zmielonym kokosem wypełnić spód i ubić kokosową masę, wyrównać górę. Drugą połową kakaowego ciasta wylepić górę o równej grubości.

Kokosowy tofurnik 
Śmietankę kokosową nieco rozpuścić w małym garnku (ale nie może być zbyt ciepła). Zmiksować ją razem z tofu, ksylitolem, sokiem z cytryny. Dodać agar, wymieszać i zostawić na 5 minut by napęczniał. Podgrzać całość i mieszać do momentu zagotowania. Gotować jeszcze 2 min i zdjąć garnek z gazu. Nieco odparowaną masę wlać na gotowy spód. Całość umieścić w lodówce.

Gdy tofurnik jest gotowy, wyjąć z lodówki, zdjąć obręcz tortownicy, posypać np. kokosem i czekoladą, udekorować pralinami.

Zdjęcie i przepis: @candypandas.pl

BIAŁKO ROŚLINNE PREMIUM: 
Białko wegańskie PREMIUM z Superfoods

WYBIERZ Producenta

Bezpieczne połączenie
protokołem SSL

Bezpieczne i szybkie
płatności online

Błyskawiczna wysyłka
Twoich zakupów

Copyright 2018 © SilaRoslin.pl
Strony www Poznań DesignOrka
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl