WEGAŃSKA BABKA WIELKANOCNA
WEGAŃSKA BABKA WIELKANOCNA

PROTEINOWA BABKA WIELKANOCNA
- z życzeniami Wesołych i radosnych Świąt! 

Babka "Oreo" z fasoli wjeżdża na świąteczny stół. My proponujemy mega proteinową babkę, którą spokojnie z czystym sumieniem można zjeść po treningu a jeśli nie ćwiczycie w święta, to też śmiało możecie ją wcinać, bo nasyci na długo i nie są to tylko puste kalorie.

Składniki

Babka
- 700 g ugotowanej czerwonej fasoli*
- odpowiednik 3 „jajek” wegańskich (np. zmielone siemię lniane z wodą) 
- 40 g wegańskiej odżywki białkowej (np. czekoladowa)
- 100 g ksylitolu
- 50 g gorzkiego kakao
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia na kamieniu winnym

Polewa daktylowa
- 80 g daktyli
- 2 pełne łyżki gorzkiego kakao
- ¼ szkl. ciepłej wody
- 1 łyżeczka agaru) + ¼ szkl. wody

Polewa jogurtowa
- ½ szkl. jogurtu sojowego
- 1 miarka wegańskiej odżywki białkowej (naturalnej lub smakowej)
- ksylitol zmielony na puder (jeśli odżywka białkowa jest naturalna)
- 1 łyżeczka agaru) + ¼ szkl. wody

Wykonanie

BABKA
Fasolę blendujemy na gładko z „jajkami”. Dodajemy resztę składników i miksujemy całość. Ciasto wlać do formy na babkę wysmarowaną olejem, piec 40-45 minut w 180’C. Po odparowaniu babki (ale nie wystudzeniu) ostrożnie wyciągamy ją z formy (najlepiej sprawdzają się sylikonowe, mamy pewność, że nic w środku nie zostanie).
*Polecamy samemu ugotować fasolę, ponieważ naszym zdaniem ciasta wychodzą wtedy smaczniejsze.

POLEWA DAKTYLOWA
Daktyle namoczyć w gorącej wodzie na ok 30 minut, następnie odcedzić i zmiksować z ¼ szkl. ciepłej wody oraz z kakao - na gładką masę. Agar namoczyć w ¼ szkl. wody w garnuszku przez ok 5 minut. Następnie dodać daktylową masę i zagotować ciągle mieszając (jeśli użyty jest agar gotować dodatkowo 2-3 minuty). Gdy zacznie się ścinać, polać babkę ze wszystkich stron.

POLEWA JOGURTOWA
Jogurt i odżywkę białkową wymieszać dokładnie. Agar namoczyć w ¼ szkl. wody ok 5 minut. Podgrzać naczynie z nią w kąpieli wodnej lub chwilę w mikrofali i wymieszać do rozpuszczenia. Następnie dodać ją do jogurtu i dokładnie wymieszać. Lekko gęstą masą polewać babkę i dekorować ciasteczkami”.

Przepis i zdjęcie: candypandas.pl

WEGAŃSKIE ODŻYWKI BIAŁKOWE:
https://silaroslin.pl/bialko-weganskie

WYBIERZ Producenta

Bezpieczne połączenie
protokołem SSL

Bezpieczne i szybkie
płatności online

Błyskawiczna wysyłka
Twoich zakupów

Copyright 2018 © SilaRoslin.pl
Strony www Poznań DesignOrka
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl