BIAŁKO ROŚLINNE W CIĄŻY, JEJ PLANOWANIU I OKRESIE KARMIENIA PIERSIĄ. CZĘŚĆ II: PEŁNOWARTOŚCIOWE BIAŁKO ROŚLINNE
BIAŁKO ROŚLINNE W CIĄŻY, JEJ PLANOWANIU I OKRESIE KARMIENIA PIERSIĄ. CZĘŚĆ II: PEŁNOWARTOŚCIOWE BIAŁKO ROŚLINNE

Białko roślinne - wartość odżywcza 

Jak już wcześniej wspomniałam, białko wykorzystywane jest przez organizm na cele budulcowe. Z tego powodu wartość odżywcza białka zależy od zawartości w nim aminokwasów. Wyróżniamy 20 aminokwasów, z których 8 musi być dostarczanych z dietą (są to aminokwasy egzogenne i zaliczamy do nich fenyloalaninę, izoleucynę, lizynę, metioninę, tryptofan, walinę, leucynę, treoninę) oraz 12 endogennych, które mogą być syntetyzowane w organizmie z innych aminokwasów.

Białko możemy znaleźć w różnych produktach roślinnych, jednak jego największą ilością odznaczają się nasiona roślin strączkowych i orzechy (zawierają w swojej suchej masie aż 21-25% białka). Zawartość białka w zbożach wynosi już jedynie 7-14% a warzywach nie więcej niż 6% [2].

Białko roślinne - pełnowartościowe, czy nie? 

Chociaż nasiona strączkowe są produktem wysokobiałkowym, nie zawierają kompletu aminokwasów - dlatego mówi się, że są źródłem białka niepełnowartościowego. W nasionach roślin strączkowych aminokwasem ograniczającym jest metionina, bo występuje w nich w mniejszej ilości niż np. w zbożach czy orzechach. W produktach zbożowych natomiast lizyna.

 

Jednak, ponieważ w nasionach strączkowych występuje dużo lizyny a w zbożach metioniny, jedząc te produkty w jednym posiłku, dostarcza się jednocześnie kompletu aminokwasów egzogennych i tym samym spożyte białko roślinne staje się pełnowartościowe.

 

Co prawda, nie jest konieczne łączenie aminokwasów w jednym posiłku, gdyż białko jest syntetyzowane w ciągu 24 godzin, jednak łączenie ich jest praktyczne i smaczniejsze. 

 

Przykłady połączenia metioniny i lizyny to m.in.:

    • Kotlet z fasoli + bułka pełnoziarnista
    • Gulasz warzywny z ciecierzycą + kasza
    • Hummus + chleb żytni i warzywa

Produkty, które są głównym źródłem białka w diecie roślinnej, to:

      • nasiona roślin strączkowych (fasola, ciecierzyca, soczewica, tofu, groch)
      • komosa ryżowa (quinoa)
      • mąki z nasion roślin strączkowych (np. z grochu, soczewicy, ciecierzycy)
      • makarony z mąki z nasion roślin strączkowych (np. z grochu, soczewicy, ciecierzycy)
      • odżywki białkowe roślinne zawierające komplet aminokwasów egzogennych
      • orzechy i nasiona (np. migdały, nerkowce, pestki słonecznika, dyni, tahini itp.)

c.d.n. 

Link do części I: https://silaroslin.pl/pl/n/77 
Autor: Iwona Kibil - roślinny dietetyk (wegecentrum.pl)

 

BIBLIOGRAFIA

[2] Gawęcki J.: Żywienie człowieka 1 Podstawy nauki o żywieniu, III. Warszawa: PWN, 2010.   

WYBIERZ Producenta

Bezpieczne połączenie
protokołem SSL

Bezpieczne i szybkie
płatności online

Błyskawiczna wysyłka
Twoich zakupów

Copyright 2019 © SilaRoslin.pl
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl