Ostatnio coraz więcej osób poszukuje naturalnych metod wsparcia odporności i ogólnego stanu zdrowia. Podstawą jest tu zdrowa i zbilansowana dieta, lecz warto ją uzupełnić o prozdrowotne wyciągi i ekstrakty z roślin lub grzybów. W tym artykule przyjrzymy się bliżej ekstraktowi z grzybów chaga, który wykazuje szerokie spektrum działania na ludzki organizm. Jak zatem go stosować i komu jest szczególnie polecany?
Grzyby to częsty element naszej diety. Wzmacniają smak i aromat wielu dobrze nam znanych potraw, lecz zwykle uznaje się je za składnik o niskiej wartości odżywczej. W ostatnich latach coraz częściej mówi się o właściwościach prozdrowotnych niektórych gatunków grzybów. W tym artykule omówimy jeden z nich, a mianowicie grzyb reishi i pozyskiwane z niego ekstrakty. Czym charakteryzuje się ten gatunek grzyba i jak wpływa na nasz organizm?
Dieta wegańska to częsty wybór osób, które chcą zadbać o swoje zdrowie, samopoczucie, a także dobro naszej planety. Ten rodzaj diety bazuje wyłącznie na produktach pochodzenia roślinnego. Wyklucza mięso, ryby, owoce morza, jaja, nabiał, miód czy żelatynę. Wielu wegan rezygnuje także z kupna odzieży, która jest wykonana ze skóry zwierząt, oraz kosmetyków, które mają w swoim składzie składniki odzwierzęce np. mleko, tłuszcze zwierzęce czy wosk pszczeli. Dla osób, które dopiero rozpoczynają swoją przygodę z dietą wegańską, takie ograniczenia mogą być początkowo trudne. Jak zatem wdrożyć tę dietę w zdrowy i bezpieczny sposób?
“To już fakt. Polacy rezygnują z mięsa i idą w zamienniki!”
Podstawowym filarem dobrych osiągów sportowca jest energia!
Białko jest jednym z podstawowych składników odżywczych!
Suplementacja kolagenem → najnowsze badania!
Bez glutenu, białego cukru, laktozy, wegański!
Święta vs „czysta micha”?
Wesołych Świąt Bożego Narodzenia