Czy warto przekonywać się do nielubianych smaków i produktów? ⠀
⠀
Większość "nielubień" najczęściej wynika z bezzasadnych uprzedzeń lub z negatywnych skojarzeń (najczęściej z dzieciństwa, filmów, bajek, otoczenia). ⠀
⠀
Badania pokazują, że u osób, które regularnie próbują nielubianych pokarmów, awersja w końcu mija. Wystarczy 5 razy skosztować znienawidzonego produktu, by zmienić zdanie na jego temat!
⠀
Dobrym sposobem na przemycenie danego produktu do jadłospisu jest skomponowanie posiłku tak, aby znalazł się w nim produkt, za którym nie przepadamy oraz jakiś ulubiony składnik. Zamaskowanie nielubianego smaku sprawi, że po kilku razach nasz mózg stworzy pozytywne skojarzenia z każdym ze smaków. ⠀
⠀
Co więcej, estetyczna wartość dania może wpłynąć na zmianę postrzegania składników, których nie lubimy. Postaraj się ładnie podawać swoje dania lub też formować z nich przeróżne kształty czy postacie - idealny przykład na zdjęciu! ⠀
⠀
Przepis: fit_candypandas ⠀
Zdjęcie: healthyizzi ⠀
Po ciekawe inspiracje kulinarne oraz mnóstwo ciekawostek ze świata dietetyki i sportu zapraszamy na nasz Instagram oraz Facebook!⠀