Guarana, ten niezwykły owoc o egzotycznej nazwie, zyskał popularność ze względu na wysoką zawartość pobudzającej kofeiny. Proszek pozyskiwany z nasion guarany jest często dodawany do napojów energetycznych i suplementów przedtreningowych. Oprócz kofeiny guarana jest również bogata w związki o właściwościach antyoksydacyjnych, które pomagają organizmowi w walce z wolnymi rodnikami i korzystnie wpływają na układ nerwowy i odpornościowy. Co jeszcze warto wiedzieć o guaranie? Skąd pochodzi ten owoc i czy każdy może go spożywać?
Świąteczna gorączka w pełni, a wielu z nas staje przed dylematem, co podarować bliskiej osobie. Często wolimy jednak unikać wprost zadawanych pytań o preferencje, aby zachować element zaskoczenia i zrobić niespodziankę obdarowanemu. Aby ułatwić Ci wybór, przygotowaliśmy listę praktycznych prezentów, które z pewnością ucieszą miłośnika sportu. Sprawdź nasze inspiracje!
Nasz organizm dąży do homeostazy tj. wewnętrznej równowagi, która umożliwia nam zachowanie zdrowia i optymalnego funkcjonowania. Aby utrzymać ten stan, musi codziennie mierzyć się m.in. z neutralizacją wolnych rodników, usuwaniem szkodliwych substancji i regeneracją uszkodzonych tkanek. Istotne wsparcie dla tych procesów stanowią antyoksydanty. Część z nich powinniśmy dostarczać wraz z dietą, a inne, takie jak glutation, występują naturalnie w naszym organizmie. W tym artykule przyjrzymy się bliżej jego roli i właściwościom. Dowiedz się, dlaczego tak ważne jest utrzymywanie go na właściwym poziomie.
W ostatnich latach obserwujemy wzrost popularności diety wegańskiej wśród osób aktywnych fizycznie. Czy ten model żywienia w ich przypadku to dobry pomysł? Odpowiedź brzmi: zdecydowanie tak! Wbrew powszechnym opiniom, dieta roślinna może w pełni zaspokajać potrzeby żywieniowe osób regularnie trenujących. W tym artykule omówimy, jakie składniki odżywcze są niezbędne w jadłospisie sportowców na diecie wegańskiej i w jakich produktach je znaleźć.
W Polsce obserwujemy rosnącą popularność diety wegańskiej. Już 6% populacji deklaruje jej stosowanie. To pozytywny trend, zwłaszcza gdy weźmiemy pod uwagę prozdrowotny potencjał tej diety. Jednakże podczas komponowania roślinnego menu należy zwrócić uwagę na potencjalne niedobory żywieniowe. W tym artykule skupimy się na jednym ze składników, często spożywanym w niewystarczających ilościach przez wegan – kwasach tłuszczowych omega-3. Jak zatem kwasy tłuszczowe omega-3 wpływają na zdrowie i czy rzeczywiście są niezbędne w diecie wegańskiej?
Kreatyna to jeden z najlepiej przebadanych suplementów diety dla sportowców. Udowodniono, że sprzyja budowaniu masy i siły mięśniowej, a także poprawia wydajność treningową i funkcje kognitywne. Nic dziwnego, że cieszy się tak dużą popularnością wśród osób aktywnych fizycznie. Czy suplement ten jest też odpowiedni dla wegan? Czy w takim samym stopniu wspiera możliwości wysiłkowe osób na diecie roślinnej? Sprawdźmy to!
W świecie, gdzie dieta roślinna przestała być czymś zaskakującym i coraz więcej osób praktykuje ten sposób odżywiania, pojawiła się potrzeba stworzenia zamienników klasycznych odżywek białkowych. Tego typu produkty są doskonałym sposobem na uzupełnienie białka w codziennej diecie wegan oraz wsparciem żywieniowym dla sportowców. Z czego więc pozyskuje się odżywki białkowe dla wegan? Jak je stosować i które z nich warto wybrać?
Siarka organiczna to związek, który naturalnie występuje w żywności. Dostarczana wraz z dietą wpływa na łagodzenie stanów zapalnych oraz bierze udział w szeregu reakcji metabolicznych. Związek ten znalazł też zastosowanie w zmniejszaniu dolegliwości bólowych układu ruchu. Z tego względu preparaty z siarką organiczną zyskały popularność wśród osób regularnie uprawiających sport oraz cierpiących na schorzenia stawów. Gdzie występuje siarka organiczna? Jakie są jej pozostałe korzyści i jak ją przyjmować?
W świecie ciągłego pośpiechu, stresu i nadmiaru codziennych obowiązków, nasz układ nerwowy nie ma możliwości w pełni się zregenerować. Aby wesprzeć jego funkcjonowanie, należy zadbać o dostarczenie mu odpowiednich ilości witamin, składników mineralnych i antyoksydantów. Związki te obecne są zwłaszcza w warzywach, owocach, zbożach czy nasionach. Co ciekawe ich źródłami są też niektóre gatunki grzybów. Na szczególną uwagę zasługuje tutaj soplówka jeżowata, o której opowiemy w tym artykule. Co to za grzyb i w jaki sposób wpływa na nasz organizm?
Ostatnio coraz więcej osób poszukuje naturalnych metod wsparcia odporności i ogólnego stanu zdrowia. Podstawą jest tu zdrowa i zbilansowana dieta, lecz warto ją uzupełnić o prozdrowotne wyciągi i ekstrakty z roślin lub grzybów. W tym artykule przyjrzymy się bliżej ekstraktowi z grzybów chaga, który wykazuje szerokie spektrum działania na ludzki organizm. Jak zatem go stosować i komu jest szczególnie polecany?