W Polsce obserwujemy rosnącą popularność diety wegańskiej. Już 6% populacji deklaruje jej stosowanie. To pozytywny trend, zwłaszcza gdy weźmiemy pod uwagę prozdrowotny potencjał tej diety. Jednakże podczas komponowania roślinnego menu należy zwrócić uwagę na potencjalne niedobory żywieniowe. W tym artykule skupimy się na jednym ze składników, często spożywanym w niewystarczających ilościach przez wegan – kwasach tłuszczowych omega-3. Jak zatem kwasy tłuszczowe omega-3 wpływają na zdrowie i czy rzeczywiście są niezbędne w diecie wegańskiej?
Kreatyna to jeden z najlepiej przebadanych suplementów diety dla sportowców. Udowodniono, że sprzyja budowaniu masy i siły mięśniowej, a także poprawia wydajność treningową i funkcje kognitywne. Nic dziwnego, że cieszy się tak dużą popularnością wśród osób aktywnych fizycznie. Czy suplement ten jest też odpowiedni dla wegan? Czy w takim samym stopniu wspiera możliwości wysiłkowe osób na diecie roślinnej? Sprawdźmy to!
W świecie, gdzie dieta roślinna przestała być czymś zaskakującym i coraz więcej osób praktykuje ten sposób odżywiania, pojawiła się potrzeba stworzenia zamienników klasycznych odżywek białkowych. Tego typu produkty są doskonałym sposobem na uzupełnienie białka w codziennej diecie wegan oraz wsparciem żywieniowym dla sportowców. Z czego więc pozyskuje się odżywki białkowe dla wegan? Jak je stosować i które z nich warto wybrać?
Siarka organiczna to związek, który naturalnie występuje w żywności. Dostarczana wraz z dietą wpływa na łagodzenie stanów zapalnych oraz bierze udział w szeregu reakcji metabolicznych. Związek ten znalazł też zastosowanie w zmniejszaniu dolegliwości bólowych układu ruchu. Z tego względu preparaty z siarką organiczną zyskały popularność wśród osób regularnie uprawiających sport oraz cierpiących na schorzenia stawów. Gdzie występuje siarka organiczna? Jakie są jej pozostałe korzyści i jak ją przyjmować?
W świecie ciągłego pośpiechu, stresu i nadmiaru codziennych obowiązków, nasz układ nerwowy nie ma możliwości w pełni się zregenerować. Aby wesprzeć jego funkcjonowanie, należy zadbać o dostarczenie mu odpowiednich ilości witamin, składników mineralnych i antyoksydantów. Związki te obecne są zwłaszcza w warzywach, owocach, zbożach czy nasionach. Co ciekawe ich źródłami są też niektóre gatunki grzybów. Na szczególną uwagę zasługuje tutaj soplówka jeżowata, o której opowiemy w tym artykule. Co to za grzyb i w jaki sposób wpływa na nasz organizm?
Ostatnio coraz więcej osób poszukuje naturalnych metod wsparcia odporności i ogólnego stanu zdrowia. Podstawą jest tu zdrowa i zbilansowana dieta, lecz warto ją uzupełnić o prozdrowotne wyciągi i ekstrakty z roślin lub grzybów. W tym artykule przyjrzymy się bliżej ekstraktowi z grzybów chaga, który wykazuje szerokie spektrum działania na ludzki organizm. Jak zatem go stosować i komu jest szczególnie polecany?
Grzyby to częsty element naszej diety. Wzmacniają smak i aromat wielu dobrze nam znanych potraw, lecz zwykle uznaje się je za składnik o niskiej wartości odżywczej. W ostatnich latach coraz częściej mówi się o właściwościach prozdrowotnych niektórych gatunków grzybów. W tym artykule omówimy jeden z nich, a mianowicie grzyb reishi i pozyskiwane z niego ekstrakty. Czym charakteryzuje się ten gatunek grzyba i jak wpływa na nasz organizm?
Dieta wegańska to częsty wybór osób, które chcą zadbać o swoje zdrowie, samopoczucie, a także dobro naszej planety. Ten rodzaj diety bazuje wyłącznie na produktach pochodzenia roślinnego. Wyklucza mięso, ryby, owoce morza, jaja, nabiał, miód czy żelatynę. Wielu wegan rezygnuje także z kupna odzieży, która jest wykonana ze skóry zwierząt, oraz kosmetyków, które mają w swoim składzie składniki odzwierzęce np. mleko, tłuszcze zwierzęce czy wosk pszczeli. Dla osób, które dopiero rozpoczynają swoją przygodę z dietą wegańską, takie ograniczenia mogą być początkowo trudne. Jak zatem wdrożyć tę dietę w zdrowy i bezpieczny sposób?
“To już fakt. Polacy rezygnują z mięsa i idą w zamienniki!”
Podstawowym filarem dobrych osiągów sportowca jest energia!