BCAA ➔ idealny suplement na masę mięśniową na diecie roślinnej?
⠀
⠀
BCAA (Branched-Chained Amino Acids) to aminokwasy rozgałęzione ➡︎ leucyna, walina, izoleucyna. BCAA stanowi ~35% wszystkich aminokwasów egzogennych (takich, które trzeba dostarczyć z dietą) w mięśniach. Głównym mechanizmem działania BCAA jest ich wpływ na zwiększoną syntezę białek mięśniowych. ⠀
⠀
Bilansowanie diety wegańskiej może być skomplikowane pod kątem wystarczającej ilości aminokwasów (białka), szczególnie dla początkujących. Wyniki wielu badań wskazują, że sportowcy na diecie roślinnej mają niższą masę mięśniową i gorsze osiągi sportowe przez to, że często jedzą mniej białka niż wszystkożercy. Co więcej, białko roślinne gorzej wypada w kontekście budowania masy mięśniowej niż białko zwierzęce. Białko roślinne jest ciężej strawne, ma mniej aminokwasów rozgałęzionych i mniej leucyny, czyli kluczowych składników nasilających MPS (Muscle Protein Synthesis). ⠀
⠀
Na diecie wegańskiej warto dodać BCAA do posiłków, zwłaszcza do tych, które mają mniej niż 20 g białka. A jeszcze lepszych sposobem na nasilenie MPS i tym samym optymalną budowę masy mięśniowej jest włączenie do codziennej diety (zwłaszcza w okresie okołotreningowym) i dodawanie do posiłków wegańskiej odżywki białkowej wzbogaconej BCAA.
⠀
⠀
Polecamy pieczone puree z batatów z owsianką i WEGAŃSKIM BIAŁKIEM Z BCAA ze zdjęcia!⠀
⠀