Zapotrzebowanie kobiet w ciąży na energię i składniki odżywcze zwiększa się ze względu na rozwijający się płód i zachodzące w ciele zmiany. Wzrasta też zapotrzebowanie organizmu na białko (z 0,9 do 1,3g białka/kg mc), które należy pokryć wraz z dietą. Do roślinnych produktów żywnościowych zawierających białko roślinne zaliczamy: rośliny strączkowe (fasola, groch, ciecierzyca, soczewica, soja), zboża i produkty zbożowe (płatki owsiane, grube kasze, ryż, chleb pełnoziarnisty), a także orzechy, pestki, nasiona oraz warzywa. ⠀
⠀
Częste uczucie mdłości i problemy trawienne wynikające z ucisku macicy na przewód pokarmowy i fizjologiczne dla ciąży spowolnienie procesów trawienia utrudnia pokrycie zapotrzebowania na składniki odżywcze, w tym na białko. Bardzo pomocne może być włączenie do diety wegańskich odżywek białkowych, które są lekkostrawne, łatwe i szybkie w przygotowaniu, a do tego smaczne i zachęcające do jedzenia. ⠀
⠀
Należy jednak pamiętać, że nie wszystkie odżywki mogą być spożywane przez kobiety w ciąży i karmiące! Białko spełniające kryteria i nadające się do spożycia w tym szczególnym okresie powinno: być przebadane pod kątem ilości zanieczyszczeń, zwłaszcza metali ciężkich i pestycydów, nie zawierać alergenów, nie zawierać składników wątpliwej jakości, nie zawierać sztucznych barwników i konserwantów. ⠀
⠀
Idealnym białkiem dla kobiet w ciąży i karmiących jest nasze PLANTFORCE PURE, bazujące na białku grochu, ryżu i konopi, dostępne w 4 smakach: naturalnym, waniliowym, czekoladowym i owoców leśnych. Taką odżywkę można spożywać ze spokojną głową na każdym etapie życia, zapominając o białkowych niedoborach! ⠀
⠀