Wiecie, że nasze batoniki CHOCO BARS zrobione są z AKTYWOWANYCH ORZECHÓW?
Aktywacja orzechów to proces kiełkowania nasion, które umieszcza się w odpowiednich warunkach: temperatury, wilgotności i oświetlenia. Proces kiełkowania przerywa się po zajściu zmian biochemicznych w orzechach, przed pęknięciem skorupki nasiona, co skutkuje podwyższeniem ich wartości odżywczej, inaktywacji substancji antyodżywczych (inhibitorów enzymów utrudniającym wchłanianie składników odżywczych przez organizm) oraz polepszeniem strawności.
ZALETY AKTYWOWANIA ORZECHÓW:
- zniesienie właściwości antyodżywczych surowych nasion
- łatwiejsza strawność (korzystne dla osób z problemami trawiennymi lub chorobami przewodu pokarmowego)
- rozkład kwasu fitynowego (utrudnia przyswajanie składników mineralnych m.in. żelaza, cynku, wapnia, miedzi, magnezu)
- oczyszczanie m.in. z kurzu i innych zanieczyszczeń
- usunięcie skórki (pozbycie się gorzkiego smaku)
- nadanie świeżości i delikatności struktury
To właśnie dzięki wysokiej jakości składników i odpowiednio przygotowanej receptury, nasze batoniki są tak zdrowe, pyszne, delikatne i odżywcze! Kto z Was już ich próbował? Dajcie znać w komentarzach, który smak jest Waszym ulubionym!