CIASTKO XXL do połamania, bez glutenu, laktozy i wegańskie!
migdałowe ciastko + krem orzechowy + czekolada = <3
Wyobrażacie sobie, ile frajdy daje samodzielne łamanie takiego ciacha do herbatki/kawki?!
Kruche ciastko:
-200 g płatków owsianych (bezglutenowych)
-100 g KREMU MIGDAŁOWEGO
-50 g mąki migdałowej lub zmielonych orzechów na mąkę
-50 g syropu klonowego
Dodatkowo:
-tabliczka CZEKOLADY
-pełna łyżeczka oleju kokosowego
-migdały w płatkach i MIGDAŁY W CZEKOLADZIE Z CYNAMONEM
- Zmiel płatki owsiane na drobno (możesz użyć gotowej mąki owsianej ale będzie bardziej chłonna).
- Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki na kruche i zagniataj ciasto. Ma być plastyczne. Jeśli jest za suche to dodaj trochę wody a jeśli za lepkie to mąki migdałowej lub owsianej. Spróbuj też czy jest dla ciebie wystarczająco słodkie.
- Wyłóż ciasto na blaszkę i podociskaj palcami tak aby nie było do końca równe. Zobacz na kolejnych zdjęciach.
- Piecz około 20 min w 180’C do wyraźnego zarumienienia.
- Kiedy przestygnie posmaruj kremem orzechowym.
- Rozpuść w kąpieli wodnej czekoladę wraz z olejem, polej ciastko, posyp migdałami i wstaw do lodówki.
*jeśli chcesz aby czekolada nie rozpuszczała się później w temp. pokojowej to użyj kuwertury/czekolady do gotowania ale nie dodawaj już wtedy oleju kokosowego.