Wiecie, co tak naprawdę wpływa na smak kawy? Dlaczego każda smakuje inaczej?
⠀
W zależności od rodzaju kawy, jej pochodzenia, uprawy, jakości ziarna, każda ma swoje charakterystyczne i unikatowe nuty smakowe. Za całokształt jej smaku i aromatu odpowiada ponad 1000 związków chemicznych - dzięki nim możemy wyczuć od gorzkich, czekoladowo-dymnych poprzez orzechowe aż do gryzących, cierpkich nut smakowych. Dla przykładu, kawa bardzo mocno wypalona, ale jeszcze nadająca się do wypicia, pozostawi w ustach posmak popiołu. Kawa, która smakiem przypomina owoce, zawiera podobne lub nawet te same związki chemiczne co owoce, których smak wyczuwamy.
⠀
Mamy tu zagorzałych wielbicieli smaku kawy? Dzisiejszy kawowy koktajl przygotowaliśmy specjalnie dla Was!⠀
⠀
↓Smoothie o smaku Mocha↓ ⠀
● 2 mrożone banany ⠀
● 2 daktyle medjool bez pestek ⠀
● 1 miarka odżywki białkowej WarriorBlend o smaku MOCHA
● 1 łyżka kakao ⠀
● 1 łyżka KREMU MIGDAŁOWEGO
● 2 łyżeczki proszku maca ⠀
● 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego ⠀
● 1 szklanka napoju migdałowego ⠀
● szczypta soli ⠀
● dodatki (opcjonalnie) ⠀
⠀
Zmiksuj wszystkie składniki w blenderze do uzyskania gładkiej konsystencji. Przełóż smoothie do miski(-ek) i dodaj swoje ulubione dodatki. Gotowe!
⠀