Dietetyczne dania zwykle kojarzą się z mdłym i mało wyrazistym smakiem, co odstrasza wiele osób od zmiany swoich nawyków żywieniowych na zdrowsze. Nic w tym dziwnego! ⠀
⠀
Jednak nie powinno się na stracie twierdzić, że zdrowe jedzenie nie ma smaku → poprzez odpowiedni dobór i połączenie składników można sprawić, że nawet z pozoru najbardziej jałowa sałata będzie pełna intensywnych doznań smakowych!
⠀
⠀
CO WPŁYWA NA SMAK POTRAW? ⠀
TŁUSZCZ → nośnik smaku, zapachu, aromatu → dressing na bazie oliwy, śmietanka z nerkowców, serek ze słonecznika, KREM ORZECHOWY czy aromatyzowany olej to konieczny dodatek do każdego dania! ⠀
5 SMAKÓW → łączenie smaku słodkiego, słonego, gorzkiego, kwaśnego i umami ⠀
TEMPERATURA → odpowiednia temperatura podania/łączenie ciepłego z zimnym (ciepła zupa z zimnym jogurtem, gorąca potrawa ze świeżą sałatką) ⠀
AROMAT → podkreślający dobór przypraw, ziół ⠀
KONSYSTENCJA → ciekawa tekstura (niejednorodna np. zupa krem z chrupiącymi pestkami, omlet z kawałkami owoców, jogurt z granolą) ⠀
Przygotowując posiłek warto wziąć pod uwagę wszystkie powyższe. Dzięki temu nawet najzdrowsza (z pozoru niesmaczna) potrawa będzie smakować jak wykwintne danie!
⠀
⠀