Tarta cytrynowa PTASIE MLECZKO!
bez glutenu, białego cukru, laktozy, wegańskie
Próbowaliście już cytrynowe Ptasie Mleczko? To bardzo orzeźwiające smak, a w połączeniu z czekoladą to już w ogóle robi efekt wow! Jeśli ktoś nie lubi przesłodzonych ciast to będzie wręcz zachwycony.
Składniki (21 cm śr.):
Spód:
- 150 g mąki kukurydzianej
- 40 g skrobi ziemniaczanej lub proszku budyniowego
- 40 g kakao
- 50 g słodu ryżowego/miodu
- 40 g ksylitolu
- 30 g oleju rzepakowego
- kilka łyżek gorącej wody wody (6-8 łyżek)
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Galaretka:
-300 ml soku jabłkowego
-50 ml soku z cytryny
-50 ml napoju roślinnego lub mleczka kokosowego
-30 g ksylitolu
-1 czubata łyżeczka agaru
* jeśli chcecie uzyskać wyraźny żółty kolor to dodajcie do soku odrobinę kurkumy
Polewa:
- tabliczka SUROWEJ CZEKOLADY
- 2 łyżki oleju rzepakowego
SPÓD
- Mąkę, kakao, skrobię i proszek wymieszać w jednej misce.
- Słód, ksylitol, wodę (6 łyżek) i olej podgrzać w garnuszku do połączenia tych składników (nie ma być zbyt goroące).
- Mokre składniki wymieszać z suchymi i ugnieść tworząc zwarte ciasto.
Jeśli ciasto jest za suche i nie chce się łączyć z innymi kawałkami ciasta podczas wylepiania tarty, dodać odrobinę gorącej (ok 2 łyżki) wody i znów je wyrobić.
- Wyciąć kółko z papieru do pieczenia o średnicy formy, wyłożyć formę i wylepić ciastem spód i boki (spód nie za grubo), następnie piec w 180’C ok 20 minut.
GALARETKA
5. Sok jabłkowy, z cytryny, napój rośliny, ksylitol oraz agar wymieszaj w garnuszku, zagotuj i gotuj na mniejszym ogniu przez minutę od rozpoczęcia wrzenia cały czas mieszając.
6. Lekko przestygniętą galaretkę (ale nadal płynną) wylej na kruchy spód.
Wstaw tartę do lodówki.
7. Czekoladę rozpuścić z olejem i wylać na zastygniętą galaretkę.