Oto kilka ciekawostek na jej temat⬇︎
1. Tłuszcz kakaowy, będący głównym składnikiem czekolad, jest bogaty w jednonienasycone kwasy tłuszczowe.
2. Zawarta w czekoladzie teobromina jest odpowiedzialna za stymulację układu nerwowego, poprawę nastroju oraz obniżanie ciśnienia tętniczego.
3. Taniny wykazują działanie antyoksydacyjne i wraz z innymi antyoksydantami (witaminy, karotenoidy, polifenole, składniki mineralne) zwalczają wolne rodniki w organizmie.
4. Wysoka zawartość magnezu sprawia, że jedzenie czekolady działa antystresowo ⇒ jego zawartość w ciemnej czekoladzie jest prawie 2x wyższa niż w mlecznej (165 vs. 97 mg/100 g produktu)
5. Jeżeli mamy ochotę na czekoladę to najlepiej wybrać gorzką, o jak największej ilości miazgi kakaowej.
6. Należy jednak pamiętać, że są to też składniki antyodżywcze, które mogą utrudniać wykorzystanie witamin i składników mineralnych z pożywienia.
Jaką czekoladę my wybieramy? Najlepszą jakościowo, 100% wegańską i surową MY RAW JOY, która niesie ze sobą mnóstwo cennych wartości odżywczych i do tego smakuje i wygląda rewelacyjnie, tak jak na ukazanym zdjęciu!