Czekolada na zdrowej diecie - można jeść czy nie? ⠀
⠀
Przechodząc na dietę odchudzającą lub chcąc wprowadzić zdrowe żywienie często wyrzekamy się powszechnie uznawanych za najbardziej smakowite produktów jak słodycze, w tym właśnie czekolada. Czy słusznie? ⠀
⠀
Przyjrzyjmy się właściwościom czekolady:
➜ posiada wysoki potencjał antyoksydacyjny ⠀
➜ bogata we flawonoidy, związki o działaniu przeciwzakrzepowym ⠀
➜ jest źródłem magnezu odpowiedzialnego za prawidłowe działanie układu nerwowego ⠀
➜ przyczynia się do wytwarzania serotoniny, hormonu szczęścia, który poprawia nastrój i pomaga zwalczyć stres ⠀
➜ regularne spożywanie gorzkiej czekolady redukuje stany zapalne powiązane z chorobami układu krążenia ⠀
➜ przynosi ulgę osobom borykającym się z przewlekłym kaszlem za sprawą teobrominy, która występuje w ziarnach kakao ⠀
➜ największe korzyści uzyskuje się spożywając 2-3 kostki czekolady dziennie, najlepiej o jak najwyższej zawartości kakao ⠀
⠀
Więc czy eliminacja czekolady z diety jest słuszna? Absolutnie nie!
Nie trzeba rezygnować z czekolady w diecie, wręcz korzystnie jest ją spożywać. Najlepiej w postaci jak najmniej przetworzonej, z dobrej jakości ziaren kakaowca, z wysoką zawartością % kakao - idealna będzie kostka SUROWEJ CZEKOLADY MY RAW JOY do porannej owsianki! ⠀
⠀