Wiecie, że CZEKOLADA, oprócz cudownego smaku, chwili przyjemności i przypływu endorfin może pozytywnie wpłynąć na naszą koncentrację, pamięć i zdolność uczenia się? Tak, to prawda! A to wszystko dzięki flawonolom - substancji obecnych w kakao. ⠀
⠀
JAK CZEKOLADA WPŁYWA NA POPRAWĘ PAMIĘCI I KONCENTRACJI? ⠀
✔️flawonole zawarte w kakao wpływają na poprawę funkcji poznawczych ⠀
✔️regularne spożycie opóźnia pogarszanie się tych funkcji wraz z wiekiem ⠀
✔️gorzka czekolada zawiera więcej kakao (więcej flawonoli) niż mleczna ⠀
✔️wysokie poziomy flawonoli znajdują się również w herbacie, czerwonym winie, winogronach i jabłkach
⠀
⠀
CIEKAWOSTKA
Czekoladę dobrze jest jeść do posiłku (np do owsianki, koktajlu, placuszków) lub po posiłku jako deser, ale nie do kawy! Gorzki napar powoduje, że słabiej odczuwamy słodycz, inaczej mówiąc resetują się nasze kubki smakowe i przez to jemy więcej.
Posiłek bogaty w błonnik, białko, zdrowe tłuszcze spowalnia wyrzut glukozy i insuliny, co pozytywnie wpływa na nasze zdrowie i samopoczucie.
⠀
⠀