Kto wciąż myśli, że do zrobienia placuszków potrzeba jajek....TEN JEST W BŁĘDZIE!⠀
⠀
Przedstawiamy przepis na najprostsze (i najlepsze!) wegańskie pankejki ⠀ ⠀
1 szklanka płatków owsianych ⠀ ⠀
1 szklanka napoju roślinnego ⠀
1 banan ⠀ ⠀
½ łyżeczki proszku do pieczenia ⠀ ⠀
dodatki ⠀ ⠀
Płatki owsiane zmiel na mąkę, następnie zmiksuj z napojem roślinnym, bananem i proszkiem do pieczenia do uzyskania gęstej, ale lejącej konsystencji. Jeżeli masa jest za gęsta, dodaj odrobinę wody. Smaż z obydwu stron na patelni ceramicznej bez dodatku tłuszczu. Dopasuj dodatki wedle uznania.⠀ ⠀
⠀
Jakie dodatki sprawdzają się najlepiej? ⠀
Klasycznie - owoce, orzechy lub KREM ORZECHOWY, wiórki kokosowe, kokosowa śmietanka i oczywiście ODŻYWKA BIAŁKOWA, nadająca ekstra smaku i dodatkowych protein w posiłku! ⠀
Jak wkomponować odżywkę białkową do placuszków? Sposobów jest mnóstwo! ⠀
-można dodać miarkę do ciasta zamiast części mąki ⠀
-zrobić z niej polewę - wymieszać miarkę z małą ilością wody do uzyskania lejącej konsystencji i polać tym gotowe placuszki ⠀
-wymieszać z kremem orzechowym z odrobiną wody i stworzyć proteinową orzechową polewę ⠀
-wymieszać z mleczkiem kokosowym i uzyskać kokosowo-białkową pełnie smaku
⠀
⠀