Istnieje wiele przekonań na temat spożycia kawy - że wypłukuje magnez, odwadnia, powoduje nadciśnienie...z drugiej strony mówi się, że wykazuje właściwości antynowotworowe, dobrze działa na mózg, redukuje uczucie zmęczenia i sprzyja długowieczności. ⠀
Gdzie leży prawda? Poznajmy kilka mitów i faktów o kawie! ⠀
⠀
MIT o wypłukiwaniu magnezu - wypicie filiżanki kawy powoduje utratę około 4 mg magnezu jednocześnie dostarczając 21 mg magnezu, więc w rzeczywistości kawa to produkt będący źródłem magnezu!⠀
MIT o działaniu odwadniającym - kawa o standardowej zawartości kofeiny w rzeczywistości nawadnia organizm❕to wysoka zawartość kofeiny (lub >5 filiżanek kawy dziennie) wykazuje działanie moczopędne, co może odwadniać organizm ⠀
MIT o nadciśnieniu - wypicie kawy skutkuje jedynie chwilowym wzrostem ciśnienia krwi, ale u osób, które nie spożywają tego napoju na co dzień. Co więcej, regularne picie kawy wiąże się z niższym ciśnieniem tętniczym!
⠀
FAKT o właściwościach antynowotworowych - wysoka zawartość substancji przeciwutleniających m.in. polifenoli chroni przed stresem oksydacyjnym i zmniejsza ryzyko powstania nowotworu ⠀
FAKT o poprawie koncentracji - kofeina w kawie działa jak naturalny dopalacz dla mózgu blokując receptory adenozynowe odpowiedzialne za uczucie zmęczenia; inaczej mówiąc, odsuwa zmęczenie “na później” ⠀
FAKT o długowieczności - może to wynikać z synergii występujących w kawie składników, z których część ma właściwości przeciwutleniające, a inne przeciwzapalne; osoby regularnie spożywające kawę żyją dłużej! ⠀
⠀
Mamy nadzieję, że teraz stało się jasne, dlaczego organizacje zdrowotne zalecają pić od 3 do 5 filiżanek kawy dziennie i dlaczego umiarkowane spożycie kawy uznaje się za zmniejszające ryzyko przewlekłych chorób.
⠀
PRZYPOMINAMY! niedawno pojawiły się u nas nowe ziarniste KAWY RA HYGGE w 1kg opakowaniach! ⠀
Po ciekawe inspiracje kulinarne oraz mnóstwo ciekawostek ze świata dietetyki i sportu zapraszamy na nasz Instagram oraz Facebook!⠀
⠀