Często słyszy się, że mrożone owoce i warzywa są dobrą alternatywą dla świeżych podczas okresu zimowego, jednak istnieją również teorie, że nie powinno się spożywać mrożonek ze względu na brak w nich wartości odżywczych. Jak jest naprawdę? ⠀
⠀
OTÓŻ…. ⠀
Warzywa i owoce są zbierane i poddawane procesowi mrożenia w pełni sezonu, czyli wtedy, gdy są dojrzałe – dlatego mają zdecydowanie WIĘKSZĄ wartość odżywczą niż świeże owoce i warzywa dostępne w sklepach zimą. ⠀
Zamrażanie jest metodą konserwacji żywności, która w największym stopniu zapobiega stratom witamin i składników mineralnych. Owoce oraz warzywa przeznaczone do mrożenia nie są magazynowane ani transportowane, a jedynie myte pod bieżącą wodą. Ich powierzchnia nie jest pokrywana konserwantami ani chemikaliami umożliwiającymi dłuższe przechowywanie – nie jest to potrzebne.
Witaminy, składniki mineralne, cukry i kwasy zawarte w owocach i warzywach nie ulegają znaczącym zmianom podczas zamrażania. Straty witamin i składników mineralnych w mrożonych owocach są o wiele niższe niż w przypadku innych procesów utrwalania żywności, np. suszenia. Właściwości odżywcze mrożonek przechowywanych przez okres do 12 miesięcy są zbliżone, a często nawet wyższe, niż w przypadku produktów świeżych, które często przechowywane są w magazynach przez długi czas. ⠀
⠀
PODSUMOWUJĄC - śmiało sięgajmy po mrożone warzywa i owoce o każdej porze roku, zwłaszcza późną jesienią, zimą czy wczesną wiosną - jedzmy na zdrowie! ⠀
⠀
W ramach propozycji włączenia większej ilości mrożonych warzyw i owoców w okresie zimowym, polecamy...⠀
Kremowy jagodowy smoothie bowl ⠀
1 mrożony banan ⠀
1 szklanka mrożonych jagód ⠀
1 szklanka mrożonego kalafiora ⠀
1 miarka białka WARRIOR BLEND o smaku jagodowym ⠀
2 szklanki mleczka kokosowego ⠀
1 szklanka lodu ⠀
1 łyżeczka cynamonu ⠀
⠀
Wszystkie składniki zmiksować w blenderze kielichowym, przelać do miseczki i udekorować dowolnymi dodatkami. Zdrowego i smacznego!
⠀
⠀