CZY SOKI OWOCOWE SĄ ZDROWE?
Soki owocowe w powszechnej opinii to dobre zamienniki innych napojów. Jednak ich nadmierna konsumpcja może przyczyniać się do wzrostu spożycia energii. Należy zwrócić uwagę, że zawartość cukru w sokach jest czasem zbliżona do jego zawartości w napojach. Na przykład w soku jabłkowym może dorównywać tej w napojach typu cola (11,8%).
Głównym składnikiem soków jest woda (85–95%) oraz węglowodany (cukry proste, dwucukry), których ilość uzależniona jest od ich zawartości w surowcach. Wśród cukrów naturalnie występujących w sokach wymienić należy glukozę, fruktozę oraz sacharozę.
Soki wykazują również prozdrowotne właściwości wynikające przede wszystkim ze składu owoców i warzyw , z których zostały wytworzone, tj. znacznych ilości antyoksydantów (witamina C, karotenoidy, flawonoidy).
Preferowane powinny być przede wszystkim soki przecierowe i nektary, które ze względu na występujący w nich błonnik pokarmowy mogą obniżać poziom cholesterolu we krwi i chelatować metale ciężkie w obrębie przewodu pokarmowego.
Wniosek?
Jeśli soki to najlepiej warzywne, ewentualnie warzywno-owocowe lub nektary, przeciery, smoothie!