Choroby dietozależne są główną przyczyną zgonów na świecie. Badania naukowe wskazują, że odpowiednio zbilansowana dieta, bazująca na produktach roślinnych i niskoprzetworzonych zmniejsza ryzyko tych chorób. Jak zatem zadbać o naszą dietę, aby żyć w pełni zdrowia i sił? Oto 7 prostych wskazówek! ⠀
Jedz warzywa i owoce. ⠀
Codziennie, w ilości min. 400g, optymalnie min. 800g, w proporcji ¾ warzywa i 1/4 owoce, najlepiej w postaci surowej. ⠀
Unikaj tłuszczy trans. ⠀
Izomery tłuszczów trans znajdziemy w żywności wysoko-przetworzonej jak fast foody, słodycze czy dania gotowe. Starajmy się unikać produktów, w składzie których widzimy napis „częściowo uwodornione/utwardzone oleje roślinne”. ⠀
Ogranicz nasycone kwasy tłuszczowe. ⠀
Zastąpienie nasyconych tłuszczów (m.in. olej kokosowy, olej palmowy, tłuszcz kakaowy, tłuszcze zwierzęce) tymi nienasyconymi w postaci orzechów, awokado, oliwy, oleju lnianego, rzepakowego przyniesie naszemu zdrowiu wiele korzyści! ⠀
Wybieraj produkty pełnoziarniste. ⠀
Zamień rafinowane produkty zbożowe (biały chleb, biały makaron) na te z razowej mąki. Zamiast ryżu białego, jedz brązowy, zamiast drobnych kasz wybieraj te gruboziarniste. ⠀
Jedz orzechy! ⠀
Jedz min. 30g niesolonych orzechów dziennie. Orzechy są źródłem m.in. nienasyconych tłuszczów, witamin, składników mineralnych oraz białka. Wybieraj orzechy włoskie, laskowe bądź migdały.
Suplementuj WITAMINĘ D3.
Zwana witaminą słońca, której blisko 90% Polaków ma niedobór. Każdy z nas powinien przyjmować 2000 IU witaminy D3 każdego dnia, zwłaszcza w okresie wrzesień-kwiecień. Zaopatrz się w tę witaminę!
Rozważ suplementację OMEGĄ 3. ⠀
Nad suplementacją powinny się zastanowić szczególnie osoby, które chorują na choroby układu krążenia, cukrzycę, nowotwory. Osoby na diecie wegańskiej mogą suplementować EPA+DHA z mikroalg, które można znaleźć w naszej ofercie.⠀
⠀