DOMOWA SZARLOTKA WEGAŃSKA
Składniki na ciasto:
- 1 szklanka mąki gryczanej
- 1 szklanka mąki jaglanej
- 1 szklanka suszonych daktyli
- 1 czubata miarka białka Premium od Siła Roślin
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/3 łyżeczki kardamonu
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/3 szklanki mleka roślinnego (opcjonalnie)
Składniki na mus:
- 1 kg jabłek (u mnie champion)
- 1 laska cynamonu
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
Przygotowanie:
Daktyle włożyć do garnka, zalać wodą i gotować tak długo aż daktyle rozgotują się (w razie potrzeby dolać wody w trakcie gotowania). Rozgotowane daktyle zblendować na jednolitą masę. W dużej misce połączyć: obie mąki, daktyle, białko, proszek do pieczenia, przyprawy, olej i zagnieść ciasto (dokładnie, aż wszystko się dobrze połączy). Jeśli będzie za suche, dolać mleko roślinne. Brytfannę wysmarować olejem, wyłożyć spód ciastem (3/4 z całości).
Jabłka umyć, wykroić gniazda nasienne (nie obierać), pokroić w średnią kostke, przełożyć do garnka, dodać laske cynamonu i gotować na średniej mocy, często mieszając. Gdy jabłka prawie całkiem rozgotuja się wyłączyć, wyjąć laskę cynamonu, dodać cynamon mielony, wymieszać i lekko przestudzić. Na ciasto ułożyć mus jabłkowy. Z pozostałego ciasta rozwałkować placek i pokroić go w paski, ułożyć je na wierzchu ciasta. Piec w 170 stopniach ok 40 min (bez termoobiegu). Po upieczeniu można posypać migdalamit, polać czekoladą!
Przepis i zdjęcie: Dietetyk Natalia Mogiłko
BIAŁKO ROŚLINNE PREMIUM:
http://silaroslin.pl/…/Bialko-weganskie-PREMIUM-Superfo…/109