Wegańskie, domowe, zdrowe burgery? BARDZO PROSZĘ!
Przepis↓
* 10 pieczarek
* 2 ząbki czosnku
* 1/4 szklanki świeżo posiekanej pietruszki
* 1 szklanka ugotowanej soczewicy (odsączonej i wypłukanej)
* 1/4 szklanki orzechów włoskich
* 1 łyżka sosu sojowego
* 1/4 łyżeczki wędzonej papryki
* 3/4 szklanki mąki owsianej
* 1/4 szklanki bezsmakowego białka RITUAL
* 1 łyżka przecieru pomidorowego
* szczypta soli
* czarny pieprz
- Pieczarki pokrój w plastry i duś na patelni na średnim ogniu z posiekanym czosnkiem.
- Umieść grzyby w blenderze razem z natką pietruszki, orzechami włoskimi i soczewicą. Miksuj do połączenia składników.
- Przełóż masę do dużej miski. Dodaj sos sojowy, wędzoną paprykę, przecier pomidorowy, mąkę owsianą, odżywkę białkową, sól, pieprz i wymieszaj.
- Uformuj z masy 4 duże burgery i smaż na lekko natłuszczonej patelni na średnim ogniu przez 2 minuty z każdej strony. Następnie ułóż na blasze do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut, przewracając je po 10 min na drugą stronę.
- Serwuj gotowe z dowolnymi dodatkami!