Nasza dzisiejsza propozycja to mięciutkie, mocno czekoladowe ciasto z pralinkami orzechowymi!
⠀
⠀
Składniki (ok 12szt): ⠀
-100 g mąki owsianej bezglutenowej ⠀
-160 g mąki ryżowej ⠀
-50 g mąki gryczanej ⠀
-70 g kakao ⠀
-170 g oleju rzepakowego ⠀
-400 ml wody lub napoju roślinnego ⠀
-170 g cukru z drzewa PALMIRA
-100 g daktyli suszonych ⠀
-2 łyżeczki proszku do pieczenia ⠀
-1 płaska łyżeczka sody + 1 łyżka octu ⠀
-TRUFLE
-czekolada do polewy ⠀
-garść siekanych orzechów laskowych ⠀
⠀
⠀
1. Daktyle namoczyć w gorącej wodzie na minimum 30 minut. ⠀
2. Mąkę ryżową, gryczaną, kakao i proszek wymieszać razem i przesiać przez sito do mąki owsianej. ⠀
3. Olej, cukier kokosowy, napój roślinny zagrzać w garnuszku aby całość była bardzo gorąca ale nie wrząca. Dodać do tej mieszanki odsączone daktyle, sodę zalaną octem i całość zblendować na gładką masę. ⠀
4. Mokre składniki wymieszać z suchymi. ⠀
5. Ciasto wlewać po kilka łyżek do foremek na donuty. ⠀
6. Piec w nagrzanym piekarniku do 180’C ok 25 minut do suchego patyczka. ⠀
7. Po wystudzeniu oblać czekoladą i posypać orzechami. Na środek świetnie pasują pralinki orzechowe. ⠀
⠀