Komu drożdżowe racuchy z nadzieniem na śniadanie? ⠀
⠀
Składniki (15 sztuk): ⠀
• 220 g mąki pszennej lub pół na pół z pełnoziarnistą ⠀
• 15 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży suchych ⠀
• szczypta soli ⠀
• 1 łyżki cukru ⠀
• szczypta cynamonu ⠀
• 1,5 szklanki letniego napoju sojowego ⠀
• olej kokosowy do smażenia ⠀
Dodatki: owoce, krem RAWNELLA i KARMELOWY
⠀
Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, wymieszać, pośrodku zrobić wgłębienie. Do wgłębienia dodać pokruszone drożdże, cukier i 1/2 szklanki letniego napoju sojowego. Przykryć ściereczką i odstawić na 10 min w ciepłe miejsce. Po tym czasie dodać resztę napoju i cynamon. Wymieszać. W tym momencie można dodać też pokrojone owoce do ciasta. Ponownie przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Na patelni rozgrzać olej. Nakładać po łyżce ciasta, na środek nałożyć krem orzechowy i przykryć drugą łyżką ciasta. Smażyć z dwóch stron na złoty kolor. ⠀
⠀
SMACZNEGO! ⠀
⠀