Ekstrakt z grzybów Reishi – właściwości i zastosowanie
Ekstrakt z grzybów Reishi – właściwości i zastosowanie
Grzyby to częsty element naszej diety. Wzmacniają smak i aromat wielu dobrze nam znanych potraw, lecz zwykle uznaje się je za składnik o niskiej wartości odżywczej. W ostatnich latach coraz częściej mówi się o właściwościach prozdrowotnych niektórych gatunków grzybów. W tym artykule omówimy jeden z nich, a mianowicie grzyb reishi i pozyskiwane z niego ekstrakty. Czym charakteryzuje się ten gatunek grzyba i jak wpływa na nasz organizm?
Grzyby reishi – czym są i gdzie występują
Grzyb reishi (z łac. Ganoderma lucidum), znany też jako lakownica żółtawa jest gatunkiem grzyba należącym do rodziny żagwiowatych. Rośnie naturalnie niemal na całym świecie. W Europie jego siedliska są dość niewielkie. W Polsce grzyb ten został objęty częściową ochroną gatunkową. Najbardziej rozpowszechniony jest w krajach azjatyckich, zwłaszcza w Chinach i Japonii. Obecnie ze względu na swoje prozdrowotne właściwości jest uprawiany na szeroką skalę jako surowiec do produkcji suplementów diety.
Dziko rosnące grzyby reishi można spotkać na pniach starych lub obumarłych drzew liściastych. Mają one kształt półokrągłego dysku. Ich średnica sięga do ok. 25 cm. To, co je wyróżnia to charakterystyczna lśniąca powierzchnia. Brzegi owocników są żółtego lub beżowego koloru, środek natomiast ma barwę rdzawo-brązową.
Grzyby reishi – właściwości zdrowotne
Prozdrowotne właściwości grzybów reishi są znane w kulturze azjatyckiej od tysięcy lat. Przez wielu nazywane były grzybami nieśmiertelności. Początkowo stosowano je jako środek wzmacniający organizm, zwiększający witalność i pomagający zachować młodość. Grzyby te wykorzystywano również do leczenia chorób układu krążenia i oddechowego oraz w celu poprawy funkcji poznawczych. Co więcej, służyły także jako preparat wspomagający leczenie nowotworów.
Obecnie grzyby reishi są cenione za wysoką zawartość beta-glukanów – polisacharydów, które wspierają pracę jelit, a także przyczyniają się do regulacji poziomu cholesterolu i glukozy we krwi. Zawierają także związki o właściwościach antyoksydacyjnych takie jak np. fenole czy triterpeny. Występują w nich także sterole, glikozydy, alkaloidy, a także składniki mineralne m.in. potas, wapń, fosfor, magnez.
Jakie korzyści można uzyskać, stosując grzyby reishi:
- poprawiają jakość snu,
- działają przeciwzapalnie,
- wpływają na regulację glikemii,
- zmniejszają uczucie zmęczenia,
- wykazują działanie przeciwbakteryjne,
- stanowią prewencję chorób nowotworowych,
- wspomagają regulację ciśnienia tętniczego krwi,
- chronią przed wystąpieniem chorób układu krążenia.
Ekstrakt z grzybów reishi – jak stosować?
Grzyby reishi są dostępne w formie suplementów diety, które można przyjmować w postaci proszku, kapsułek lub płynu. Badania pokazują, że najlepszą przyswajalnością charakteryzują się preparaty płynne. W tej wersji dostępny jest BIO Ekstrakt z Reishi, który został pozyskany metodą podwójnej ekstrakcji. Metoda ta pozwala na uwolnienie z grzybów bioaktywnych substancji, które wykazują korzystny wpływ na zdrowie.
Ekstrakt z grzybów reishi należy przyjmować w ilości 3 ml na dzień. Zalecaną porcję można wymieszać z ulubioną kawą, herbatą bądź dowolnym innym napojem. Pozytywne efekty ekstraktu zauważysz przy regularnym stosowaniu.
Kto może stosować ekstrakt z grzybów reishi?
Stosowanie ekstraktu z grzybów reishi jest polecane osobom dorosłym, które chcą zapobiec wystąpieniu chorób serca, zaburzeń glikemii i schorzeń o podłożu zapalnym. Warto, aby sięgały też po niego osoby skarżące się na problemy ze snem, bądź żyjące w przewlekłym stresie. Zalecany jest także jako środek wspierający odporność i spowalniający procesy starzenia się organizmu.
Ekstrakt z grzybów reishi – przeciwwskazania
Większość suplementów diety, w tym ekstrakty z grzybów, nie są polecane dzieciom, kobietom w ciąży i karmiącym piersią. Preparatów z grzybów reishi nie należy stosować podczas przyjmowania leków obniżających ciśnienie tętnicze krwi i przepisywanych przy leczeniu cukrzycy. Grzyby reishi ponadto mogą wchodzić w interakcję z lekami zmniejszającymi krzepliwość krwi, dlatego w tej sytuacji również nie należy ich spożywać.
Ekstrakt z grzybów reishi – czy warto go stosować?
O prozdrowotnych właściwościach grzybów reishi wiedziano już w czasach starożytnych. Dzisiaj mamy już możliwość sprawdzenia, czy dawne przypuszczenia faktycznie były prawdziwe. Jak się okazuje, wiele efektów działania grzybów reishi potwierdzono w badaniach naukowych. Z tego względu są one chętnie polecane przez osoby zajmujące się profilaktyką zdrowia. Wobec tego, jeśli chcesz zadbać o swój organizm i zmniejszyć ryzyko wystąpienia wielu współczesnych chorób, warto zastanowić się nad wdrożeniem ekstraktu z reishi w dzienny plan suplementacyjny.
Bibliografia:
1. Alheeti A. A. M i in.: Isolation, Identification and Organic Production of Mushrooms Ganoderma lucidum ( Curt.:Fr) Karst (Reishi), Indian Journal of Ecology (2020) 47 Special Issue (13): 231-235.
2. Pascale C i in.: Importance of Bioactive Compounds of Ganoderma lucidum Extract in Medical Field, European Journal of Natural Sciences and Medicine, January – June 2022 Volume 5, Issue 1.
3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK92757/