Podczas wysiłku fizycznego nasze mięśnie ulegają skurczom. W zależności od szybkości skurczu, włókna mięśniowe dzielimy na: szybko kurczliwe włókna A oraz wolno kurczliwe włókna B. Włókna szybko kurczliwe nazywane również białymi, są szybsze i silniejsze, ale mniej odporne na zmęczenie. Włókna wolno kurczliwe nazywane są włóknami czerwonymi. Są mniej silne, wolniejsze, ale bardziej odporne na zmęczenie. U każdego występują obydwa typy tych włókien, a ich procentowa zawartość uwarunkowana jest genetycznie, stąd ingerencja w ich skład jest możliwa tylko w niewielkim stopniu. Osoby z przewagą włókien białych (szybko kurczliwych) są bardziej predysponowane do uprawiania sportów siłowych czy sprintów (krótkich, intensywnych), a osoby z przewagą włókien czerwonych (wolno kurczliwych) lepiej odnajdują się w wysiłkach wytrzymałościowych jak bieganie, kolarstwo. ⠀
⠀
Jednak nie zważywszy na nasze indywidualne predyspozycje genetyczne (proporcja włókien białych do czerwonych) i na uprawianą przez nas dyscyplinę sportową, by ćwiczyć potrzebujemy energii i składników odżywczych. Niekiedy ciężko jest nam dostarczyć je w odpowiedniej ilości, zwłaszcza w dzisiejszych czasach, kiedy wszyscy żyjemy w biegu i nierzadko nie mamy czasu na spożycie konkretnego, pełnowartościowego posiłku.
⠀
W takich momentach z pomocą przychodzi MASS GAINER - zdrowy zastępnik posiłku składający się z drobno zmielonych bezglutenowych płatków owsianych i kompleksu białek roślinnych z dodatkiem prozdrowotnych składników. Jest bogaty w węglowodany, kreatynę, L-glutaminę oraz wszystkie niezbędne aminokwasy. Oprócz tego, dostępne smaki ✔️waniliowy i ✔️czekoladowy sprawiają, że miarkę takiego Gainera wystarczy wymieszać z wodą lub/i napojem roślinnym, by stworzyć PRZEpyszny koktajl, który smakuje lepiej niż niejeden klasyczny deser!
⠀
⠀