JAK POPRAWNIE PRZECHOWYWAĆ ŻYWNOŚĆ W LODÓWCE?
⠀
Pakowanie produktów do czystych i szczelnie zamkniętych pojemników oraz odpowiednie miejsce ich przechowywania w lodówce to kluczowe aspekty zapobiegania szybkiemu psuciu się żywności.
⠀
⠀
W różnych miejscach lodówki są różne temperatury i każda półka przeznaczona jest na inne produkty: ⠀
Góra – najzimniej - ugotowane posiłki, ugotowane półprodukty (ryż, kasza, makaron), surowe mięso ⠀
Środek – średnio zimno - ugotowane produkty (ugotowane warzywa, zupy), nabiał ⠀
Dół i szuflada – najcieplej - świeże warzywa i owoce ⠀
Drzwi – całkiem ciepło - sosy, musztardy, ketchupy, mleko, jajka, otwarte przetwory ⠀
⠀
Dodatkowo, aby nie marnować żywności - to, co otwarte, przechowuj w lodówce na przodzie i na widoku. Dzięki temu jest mniejsza szansa, że o tym zapomnisz! ⠀
⠀
Najważniejsze! Dbaj o higienę w lodówce - w brudnej lodówce jedzenie szybciej się psuje. Zawsze dbaj o czystość! ⠀
⠀