Najczęściej spożywanym przez człowieka mlekiem jest mleko krowie, rzadziej kozie i owcze. Mleko i jego przetwory są głównym źródłem wapnia w zwyczajowej diecie. Jednak! Ze względu na częste niedobory tego składnika pokarmowego (na każdej diecie!) i również często występującą nietolerancję laktozy lub/i alergię na białka mleka, budzi się pytanie czy spożywać produkty mleczne czy też nie?
Kiedyś uważano, że mleko krowie można zastąpić kozim lub owczym (bo podobno są mniej alergizujące). Niestety zarówno w mleku kozim jak i owczym występują białka kazeinowe bardzo podobne do tych w mleku krowim, które mogą wyzwalać tzw. reakcję krzyżową. Z tego powodu mleka zwierząt innych niż krowie, także powinny być wyeliminowane z diety alergika.
Zatem jakie mleko pozostaje? W przypadku alergii, nietolerancji czy po prostu preferencji, doskonałym zamiennikiem będą napoje roślinne wzbogacone w wapń: ryżowe, owsiane, kokosowe, migdałowe, sojowe. Nie zawierają ani białek mlecznych, ani laktozy, a są równie cennym źródłem wapnia!
Przepis z użyciem “mleka” roślinnego:
- 1 szklanka napoju roślinnego wzbogaconego w wapń
- 2 mrożone banany
- 1 mrożone awokado
- 1 szklanka mrożonych malin
- 1 miarka WANILIOWEJ ODŻYWKI BIAŁKOWEJ
Wszystkie składniki zmiksować w blenderze na gładkie lody, dodając odrobinę wody w razie potrzeby. Bo każda pora jest dobra na solidną porcję lodów! Zwłaszcza takich bogatych w wapń!