Jesienny chlebek kasztanowo-buraczany, do porannej kawy!
Posmaku buraków w ogóle nie czuć, ale dzięki nim ciasto jest wilgotne, puszyste i z jesiennym klimatem...
Składniki
gotowany burak starty na grubych oczkach ok.150g
2 jajka*
Banan ok. 120g
Mąka kasztanowa 100g
Mąka gryczana 50g
1 łyżka białka Premium czekoladowo-waniliowego
Olej kokosowy 30g
Łyżeczka cynamonu
Pół łyżeczki sody - Łyżeczka octu jabłkowego
3 kostki gorzkiej czekolady (opcjonalnie)
*jajka można zastąpić siemieniem lnianym z wodą o konsystencji "galaretki", aby zrobić w wersji wegańskiej
Wykonanie
Tradycyjne jajka zmiksować z rozpuszczonym olejem i bananem na dość puszystą masę.
Do miski przesiać mąkę kasztanową i gryczaną oraz dolać sodę, białko, cynamon.
Następnie dodać mokre składniki i ocet (ew. pokruszone kawałki czekolady).
Pieczemy ok. 50 min w 180°C
Smacznego!
Przepis: zuzaa.w (Instagram)
BIAŁKO WEGAŃSKIE PREMIUM:
http://silaroslin.pl/pl/p/Bialko-weganskie-PREMIUM-Superfoods-1kg-/109