Ciemne kakao i gorzka czekolada kojarzone są powszechnie jako produkty zasobne w magnez, po które sięgamy zwłaszcza wtedy, gdy doskwierają nam skurcze lub drgania powiek. Okazuje się, że kakao posiada o wiele więcej korzystnych właściwości, które mogą mieć przełożenie na uzyskanie lepszych wyników sportowych.
Kakao zasobne jest w epikatechinę, a związek ten powoduje:
- poprawę wskaźników wzrostu i naprawy komórek mięśniowych
- rozszerzenie naczyń krwionośnych
- zwiększenie stężenia tlenku azotu (tak jak sok z buraka!)
- zmniejszenie stresu oksydacyjnego
- poprawę wrażliwości tkanek na insulinę
Jedzenie około 20-40 g ciemnego (najlepiej surowego) kakao lub czekolady zawierającej co najmniej 50% kakao może dać nam powyższe efekty. Dlatego polecamy nasze CZEKOLADOWE ODŻYWKI BIAŁKOWE, w składzie których znajdziecie surowe kakao bardzo dobrej jakości dzięki którym poprawicie swoją kondycję i wyniki sportowe!