Gorzka kawa idealnie przełamuje słodycz dojrzałych bananów, a mąka gryczana świetnie współgra z tymi składnikami. Oczywiście jeśli jej nie macie możecie użyć dowolnej innej, a dodatek odżywki białkowej zastąpić większą ilością mąki.
⠀
⠀
3 przejrzałe banany + 1 do dekoracji ⠀
1 szklanka napoju roślinnego ⠀
1/4 szklanki kremu orzechowego ⠀
3/4 szklanki mąki gryczanej
1/2 szklanki mąki orkiszowej jasnej ⠀
1/2 szklanki odżywki białkowej O SMAKU NATURALNYM lub więcej mąki ⠀
3 łyżki kawy mielonej ⠀
1/4 - 1/3 szklanki erytrolu lub cukru ⠀
1 łyżka octu jabłkowego ⠀
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia ⠀
1 łyżeczka sody ⠀
1/2 łyżeczki cynamonu ⠀
szczypta soli ⠀
⠀
Przygotowanie: ⠀
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni z termoobiegiem. Banany, mleko oraz masło orzechowe rozgnieść widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków. Dodać resztę składników i wymieszać. Wyłożyć do foremki, przyozdobić 1 bananem przeciętym na pół oraz ew. ulubionymi dodatkami i piec przez 50-55 minut. Wyłączyć piekarnik i pozostawić chlebek, żeby jeszcze „doszedł” (tak z 20 minut). Wyjąć, ostudzić i zajadać od razu lub trzymać na śniadanie, deser, kolację, czy inny posiłek.
⠀
⠀