Kurkumina, związek z grupy polifenoli obecny w kurkumie, jest bardzo skutecznym przeciwutleniaczem. Substancja ta o intensywnie żółto-pomarańczową barwie chroni komórki przed uszkodzeniami DNA, zmniejszając ryzyko rozwoju chorób nowotworowych. ⠀
Posiada silne właściwości przeciwzapalne, przyczynia się do obniżenia stężenia markerów stanu zapalnego, przez co może łagodzić ból oraz objawy chorób o podłożu zapalnym, w tym autoimmunologie. ⠀
⠀
Wykazuje działanie neuroprotekcyjne poprzez ochronę komórek nerwowych przed szkodliwym działaniem wolnych rodników oraz redukcję stanu zapalnego w ich obrębie. Te właściwości mogą znaleźć zastosowanie w profilaktyce i terapii chorób neurodegeneracyjnych, takich jak choroba Alzheimera. Ponadto, kurkumina może poprawiać funkcje poznawcze oraz łagodzić objawy depresji i niepokoju. ⠀
⠀
Kurkumina zmniejsza ryzyko rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego poprzez potencjalny wpływ na obniżenie stężenia cholesterolu całkowitego, frakcji LDL i stężenia triglicerydów, we krwi. Może nieść ze sobą korzyści w poprawie krążenia, a także przyczynić się do redukcji stężenia homocysteiny w surowicy, która koreluje z rozwojem miażdżycy. ⠀
⠀
Istnieją też przesłanki, iż kurkumina może wpływać na regulację gospodarki węglowodanowo-insulinowej, poprzez obniżenie stężenia glukozy we krwi oraz zwiększenie insulinowrażliwości. ⠀
⠀
Dlatego warto włączyć kurkumę do swojego codziennego jadłospisu - na przykład w postaci kurkumowej MAGIC LATTE, która w postaci pysznego napoju, przyniesie nam powyższe korzyści zdrowotne! ⠀
⠀
KURKUMINA
2021-05-19
Pokaż więcej wpisów z
Maj 2021