OMEGA-3 - co warto wiedzieć o tych kwasach tłuszczowych?
1. Dzienne zapotrzebowanie na Omega 3 EPA+DHA to 250 mg. ⠀
2. Omega 3 EPA+DHA obecne są w tłustych rybach morskich (łosoś, makrela, śledź, pstrąg) i w algach morskich. ⠀
3. Aby pokryć zapotrzebowanie na EPA+DHA należy spożywać tłustą rybę 1 x tydz lub stosować suplementację. ⠀
4. Spożycie ryb lub suplementacja oleju z ryb wiąże się z wyższym spożyciem i kumulacją w organizmie metali ciężkich. ⠀
5. Algi morskie są w 100% wegańskim źródłem EPA+DHA o niższym stężeniu zanieczyszczeń środowiskowych niż ryby. ⠀
6. Odpowiednie odżywienie organizmu EPA+DHA wiąże się z 16% niższym ryzykiem choroby niedokrwiennej serca. ⠀
7. Niedobór omega-3 w diecie jest skorelowany m.in. z wyższym ryzykiem chorób układu krążenia, układu kostno-stawowego, chorób układu nerwowego, w tym Alzheimera oraz depresji. ⠀
8. Omega-3 przyczyniają się do poprawy odporności, regeneracji powysiłkowej i poprawy funkcji kognitywnych. ⠀
9. Weganie powinni suplementować kapsułki OMEGA 3 EPA+DHA!
⠀
⠀