Kwasy tłuszczowe omega-3 zaliczamy do niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Pod pojęciem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 kryją się trzy rodzaje kwasów: kwas α-linolenowy, czyli tak zwany ALA oraz kwasy: eikozapentaenowy, czyli EPA oraz dokozaheksaenowy, czyli DHA. Większość korzyści zdrowotnych, które przypisujemy kwasom tłuszczowym omega 3 zawdzięczamy kwasom DHA i EPA, które to powstają kwasu ALA. Skuteczność konwersji ALA do EPA waha się od 8 do 12%, a w przypadku DHA prawdopodobnie nie przekracza nawet 1%. Dodatkowo, konwersję hamować może zbyt duża ilość spożytych kwasów omega 6 w diecie. ⠀
⠀
Regularne spożywanie odpowiedniej ilości kwasów omega 3 zmniejsza ryzyko wystąpienia depresji. Suplementacja kwasami EPA i DHA może być skuteczna w poprawie samopoczucia. Kwasy omega 3 mają duże znaczenie dla prawidłowego rozwoju i pracy mózgu. Odpowiednia podaż DHA i EPA pełni rolę neuroprotekcyjną oraz może zmniejszać ryzyko neurodegeneracji, w tym wystąpienia choroby Alzheimera czy Parkinsona. ⠀
⠀
Pragniemy dbać o Wasze zdrowie i w celu pokrycia zapotrzebowania na kwasy EPA i DHA wprowadziliśmy do naszej oferty WEGAŃSKIE OMEGA 3 EPA+DHA W KAPSUŁKACH⠀
✔️440 mg DHA i 160 mg EPA w porcji
✔️bez rybiego posmaku
✔️pozyskiwane z oleju z alg
✔️100%
✔️wegańska otoczka i skład
✔️przyjazne dla środowiska
✔️bez metali ciężkich i zanieczyszczeń
⠀