Dziś wracamy do najnowszych rekomendacji PTGiP dotyczących suplementacji u kobiet w ciąży!
KWASY TŁUSZCZOWE OMEGA 3 ➨ FRAKCJA DHA
➨ suplementacja DHA (kwasem dokozaheksaenowym) w czasie ciąży zapewnia prawidłowy rozwój i funkcjonowanie układu nerwowego dziecka, rozwój zdolności poznawczych i rozwój psychomotoryczny dziecka.
➨ DHA jest ważnym składnikiem błon komórkowych siatkówki oka. Właściwa jego podaż w czasie ciąży warunkuje prawidłowy rozwój fotoreceptorów wchodzących w skład siatkówki oka oraz rozwój komórek nerwowych wpływających na percepcje wrażeń wzrokowych i ostrość widzenia.
➨ odpowiednia suplementacja DHA w czasie ciąży zmniejsza ryzyko porodu przedwczesnego. Wykazano, że zbyt niski poziom DHA w diecie kobiet ciężarnych powoduje skrócenie czasu trwania ciąży i zwiększa ryzyko niskiej masy urodzeniowej dziecka.
➨ suplementacja DHA w czasie ciąży zmniejsza ryzyko wystąpienia depresji u kobiet.
➨ stosowanie DHA zmniejsza ryzyko występowania cukrzycy typu I, nadciśnienia tętniczego, astmy i alergii.
Ze względu na korzystny wpływ DHA na ciążę oraz rozwój dziecka PTGiP zaleca:
1. Suplementację co najmniej 200 mg DHA/d u wszystkich kobiet w ciąży.
2. U kobiet, które spożywają małe ilości ryb należy rozważyć stosowanie większych dawek DHA.
3. U kobiet, które są obciążone ryzykiem porodu przedwczesnego rekomenduje się stosowanie 1000 mg DHA/d.