Kolorowy talerz to nie tylko przyjemność dla oka - szeroka gama kolorowych warzyw to mnóstwo różnych witamin i składników mineralnych, niezbędnych do naszego prawidłowego funkcjonowania!
⠀
Każdego dnia w naszym jadłospisie powinny znaleźć się poniższe kolory↓
⠀
CZERWONY ⇾ źródło likopenu, silnego przeciwutleniacza, który obniża ciśnienie krwi i poziom “złego” cholesterolu! Jedz pomidory i arbuzy! ⠀
POMARAŃCZOWY ⇾ to beta-karoten, który doda zdrowia oczom i wspiera gospodarkę hormonalną. Jedz marchewki, dynię i bataty! ⠀
ŻÓŁTY ⇾ wspaniałe źródło beta-kryptoksantyny. Jedz melony i kukurydzę! ⠀
ZIELONY ⇾ potężna dawka sulforafanu, który, działa antynowotworowo i zapobiega uszkodzeniu naczyń krwionośnych. Jedz brokuły, kapustę i jarmuż! ⠀
NIEBIESKI i FIOLETOWY ⇾ bogate w antyoksydanty i azotany, które mogą pomóc obniżyć ciśnienie krwi. Jedz jagody, buraki i rzepę! ⠀
BIAŁY ⇾ zawiera antoksantyny, które mogą pomóc zmniejszyć stan zapalny w organizmie. Jedz kalafior, cebulę i czosnek!
⠀
Przy następnym posiłku postaraj się skomponować go tak, aby Twój talerz był jak wypełniony jak największą ilością kolorów! A może masz już swój ulubiony wielokolorowy przepis? Podziel się nim w komentarzach, z chęcią się zainspirujemy!⠀
⠀