LICZ KOLORY, NIE KALORIE!
Kolorowy talerz to nie tylko przyjemność dla oka - szeroka gama kolorowych warzyw to mnóstwo różnych witamin i składników mineralnych, niezbędnych do naszego prawidłowego funkcjonowania!
Każdego dnia w naszym jadłospisie powinny znaleźć się poniższe kolory↓
CZERWONY⇾ źródło likopenu, silnego przeciwutleniacza, który obniża ciśnienie krwi i poziom “złego” cholesterolu! Jedz pomidory i arbuzy!
POMARAŃCZOWY⇾ to beta-karoten, który dodaj zdrowia oczom i wspiera gospodarkę hormonalną. Jedz marchewki, dynię i bataty!
ŻÓŁTY⇾ wspaniałe źródło beta-kryptoksantyny. Jedz melony i kukurydzę!
ZIELONY⇾ potężna dawka sulforafanu, który, działa antynowotworowo i zapobiega uszkodzeniu naczyń krwionośnych. Jedz brokuły, kapustę i jarmuż!
NIEBIESKI i FIOLETOWY⇾ bogate w antyoksydanty i azotany, które mogą pomóc obniżyć ciśnienie krwi. Jedz jagody, buraki i rzepę!
BIAŁY⇾ zawiera antoksantyny, które mogą pomóc zmniejszyć stan zapalny w organizmie. Jedz kalafior, cebulę i czosnek!
Przy następnym posiłku postaraj się skomponować go tak, aby Twój talerz był jak wypełniony jak największą ilością kolorów! A może masz już swój ulubiony wielokolorowy przepis? Podziel się nim w komentarzach, z chęcią się zainspirujemy!