Wiosna, lato, piękna pogoda i … słońce, na które wystawiać się warto, ale przed którym chronić się również trzeba! A wiecie, co w naturze najlepiej chroni przed nadmiernym promieniowaniem słonecznym?↓
LIKOPEN należy do karotenoidów, czyli naturalnych barwników występujących w roślinach. Głównym jego źródłem są pomidory: (3mg/100g) ⇨ najwięcej w przetworach, m.in. w passacie/sosie pomidorowym (13mg/100g), soku pomidorowym (7mg/100g).
Likopen znajdziemy również w arbuzach, czerwonych grejpfrutach czy suszonych morelach. Obróbka termiczna zwiększa ilość likopenu w produktach, a czynnikiem, który poprawia jego absorpcję jest tłuszcz, ponieważ likopen rozpuszcza się w tłuszczach. Dobrze jest więc dodać łyżkę oliwy czy garść orzechów do posiłku z przetworem pomidorowym i tym samym polepszyć wchłanianie likopenu i czerpać z niego więcej korzyści. ⠀
⠀
INNE PROZDROWOTNE WŁAŚCIWOŚCI LIKOPENU ⠀
⇾ wykazuje właściwości przeciwnowotworowe⇾wysokie spożycie likopenu może zmniejszyć ryzyko zachorowania m.in. na raka prostaty, raka szyjki macicy ⠀
⇾ zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego, m.in. udaru mózgu i zawału serca ⠀
⇾ działa hipolipemizująco⇾wpływa hamująco na syntezę cholesterolu i pomaga w usuwaniu „złej" frakcji (LDL) z krwi ⠀
⇾ wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwgrzybiczne oraz przeciwbakteryjne ⠀
⇾ wzmacnia kości i poprawia mineralizację składu kostnego ⠀
⠀
Dlatego warto w swojej codziennej diecie pamiętać o włączaniu pomidorów i niskoprzetworzonych pomidorowych przetworów, by cieszyć się piękną opalenizną i wiecznym zdrowiem!
⠀
⠀