W wielu kuchniach przyjęło się, że jedyną mąką do pieczenia ciast, robienia naleśników, placuszków czy pizzy jest mąka pszenna. ⠀
Jednak osoby na diecie bezglutenowej lub/i fit maniacy najczęściej rezygnują z mąki pszennej na rzecz bardziej wyszukanych mąk bezglutenowych. Jakie mąki (inne niż pszenna) można wykorzystać w przepisach? ⠀
⠀ ⠀
Mąka kokosowa - mnóstwo błonnika, mało węglowodanów, lekki posmak i aromat kokosa. ⠀
Mąka migdałowa - dostarcza mnóstwo magnezu, żelaza i wapnia, ponadto niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych.⠀
Mąka kukurydziana - bogata w witaminy z grupy B, intensywny żółty kolor i kukurydziany posmak. ⠀
Mąka ziemniaczana - źródło aminokwasów, bardzo delikatny, neutralny smak. ⠀
Mąka gryczana - niski indeks glikemiczny, doskonałe źródło białka i magnezu.⠀
Mąka jaglana - bogate źródło kwasu foliowego i żelaza.
Mąka ryżowa - źródło niacyny (witaminy B3), bardzo lekkostrawna i uniwersalna.⠀
⠀ ⠀
Oczywiście bezglutenowych mąk jest znacznie więcej! Co ciekawe, ze wszystkich wymienionych mąk wyrastają ciasta, wychodzą pulchne placuszki, pyszne naleśniki i wszelkie domowe wypieki! ⠀
⠀ ⠀
A Wy jakiej mąki używacie najczęściej w swojej kuchni? Próbowaliście kiedyś którąś z bezglutenowych?
⠀
⠀