Matchę zazwyczaj pije się ze spienionym mlekiem, ale można też dodać ją do różnych potraw. ⠀
Dziś prezentujemy Wam przepis na muffiny z matchą, w których jest ona niewyczuwalna - to coś idealnego dla osób nie przepadających za jej smakiem! ⠀
⠀
Przepis: ⠀
– 500 g mąki gryczanej (można dać inną, wtedy wyjdą jasnozielone) ⠀
– MATCHA - około łyżki ⠀
– 3 łyżeczki sody oczyszczonej ⠀
– 300 ml napoju roślinnego ⠀
– 100 ml oleju ⠀
- erytrytol/ksylitol (ilość dostosować do własnych potrzeb, proponujemy 50-100g) ⠀
– sok wyciśnięty z jednej cytryny ⠀
– starta skórka z cytryny (wyszorowanej i wyparzonej) ⠀
⠀
Składniki mokre wymieszać razem, suche osobno, dodać mokre do suchych, wymieszać, upiec w 180 st 30min. To tyle! ⠀
⠀
SMACZNEGO! ⠀
⠀