Bardzo popularnym śniadaniem fit świata jest proteinowa owsianka. Nic dziwnego, że jecie ją tak często - jest bardzo sycąca, pełnowartościowa, odżywcza, słodka i uniwersalna. Można ją przygotować na nieskończenie wiele sposobów i każdego dnia cieszyć się innym smakiem. ⠀
Jednak najczęściej taką owsiankę robi się z użyciem serwatki (WPC), która nie jest produktem #veganfriendly, a także nie jest zalecana u osób z alergią na białka mleka krowiego. Z pomocą przychodzą roślinne alternatywy jak wegańska odżywka białkowa! ⠀
⠀
Najlepsza wegańska odżywka białkowa to taka, która: ⠀
- jest miksem kilku białek roślinnych (vegan blend) ⠀
- zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne (pełny aminogram) ⠀
- nie zawiera alergenów jak soja, mleko, gluten ⠀
- dobrze smakuje ⠀
- dobrze rozpuszcza się w wodzie ⠀
- nie powoduje problemów trawiennych ⠀
⠀
Dodatek takiego białka do owsianki świetnie zastąpi serwatkę, doda extra protein i nada gęstej, kremowej konsystencji.
⠀
⠀
WEGAŃSKA PROTEINOWA OWSIANKA ⠀
50 g płatków owsianych ⠀
20 g wegańskiej ODŻYWKI BIAŁKOWEJ o smaku czekoladowym ⠀
150 ml napoju roślinnego ⠀
dodatki: banan, orzechy włoskie i pestki dyni ⠀
⠀
1. Płatki owsiane zalać gorącym napojem i poczekać chwilę aż zmiękną. ⠀
2. Dodać odżywkę białkową (w razie potrzeby dodać trochę napoju/wody). Wymieszać. ⠀
3. Dodać banana/inne owoce oraz orzechy i pestki dyni. ⠀
⠀