Woda jest niezbędnym do życia składnikiem pokarmowym, który pełni szereg ważnych funkcji w organizmie. Istotna jest nie tylko odpowiednia podaż płynów (min. 2 litry), ale również częstotliwość dostarczania - należy ją pić regularnie, w małych porcjach w ciągu całego dnia, nawet jeśli nie odczuwa się pragnienia. ⠀
⠀
Jest źródłem składników mineralnych, takich jak: wapń, sód, magnez, potas, żelazo, mangan, fluor, jod, siarka i krzem. Woda mineralna może stać się źródłem wapnia, szczególnie podczas stosowania diet eliminujących mleko i jego przetwory. ⠀
⠀
Zaleca się wypijanie szklanki wody zaraz po przebudzeniu, a także przed posiłkiem i w trakcie posiłku (nie, nie powoduje to rozcieńczenia soków trawiennych). ⠀
⠀
Osoby, które nie mają zwyczaju picia wody, powinny starać się wypijać co najmniej jeden inny napój w ciągu dnia i postarać się robić to coraz częściej. ⠀
⠀
Osoby nie przepadajace za smakiem wody mogą ją pić z dodatkiem świeżej mięty i owoców cytrusowych (pomarańcza, cytryna lub limonka). ⠀
⠀
Nie zaleca się konsumpcji wody gazowanej dzieciom, osobom starszym ani cierpiącym na choroby układu pokarmowego!
⠀
⠀